През април 2021 г. Националният статистически институт започва провеждането на

...
През април 2021 г. Националният статистически институт започва провеждането на
Коментари Харесай

Статистици проучват доходите на хората в 36 населени места в...

През април 2021 година Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно изследване „ Статистика на приходите и изискванията на живот 2021 “.

С Регламент № 1700 от 2019 година на Европейския парламент и на Съвета се дефинира обща рамка за европейската статистика за лицата и семействата, учредена на самостоятелни данни, събрани посредством извадки. Проучването за приходите и изискванията на живот (SILC) е част от проучванията, включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и настояща информация за моментното положение и динамичността на приходите, както и за равнището и структурата на бедността и общественото изключване на национално и европейско равнище.

Изследването се организира върху шестгодишен ротационен панел от елементарни семейства. Освен семейството, попаднало в извадката, обект на наблюдаване са и всички негови членове на 16 и повече години. Размерът на извадката за всяка година в панела е към 9 200 семейства, разпределени във всички области на страната.

В интервала април - юни 2021 година определените семейства ще бъдат посетени от особено подготвени анкетьори за осъществяване на лични изявленията и попълване на два въпросника - Въпросник за семейството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката посредством инцидентен асортимент, с който се подсигурява представителността на резултатите. При визитите си в семействата анкетьорите ще се легитимират със служебни карти.

Екипът на Националния статистически институт приканва членовете на семействата, попаднали в извадки на посочените проучвания, да спомагат на анкетьорите в тяхната работа, като им отделят време за осъществяване на интервютата.

В Пазарджишка област проучването ще се организира в градовете Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Костандово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Стрелча и Сърница, както и в селата Алеко Константиново, Боримечково, Бошуля, Варвара, Говедаре, Дебръщица, Дорково, Драгиново, Елшица, Звъничево, Злокучене, Калугерово, Левски, Мало Конаре, Мокрище, Нова Махала, Оборище, Овчеполци, Огняново, Панагюрски колони, Пищигово, Сестримо, Симеоновец и Юнаците.

Изследването се организира редом във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати способстват за оценка на изискванията на живот в обособените страни, структурата и разпределението на приходите на семействата и присъединяване им в обществения живот на страната.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „ Статистика на приходите и изискванията на живот “ може да се откри в уеб страницата на Национален статистически институт в рубриката „ Статистически данни “, подрубрика „ Социално включване и условия на живот “.

Предварително благодарим на семействата за съдействието! - допълват от ведомството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР