През април 1943 г. батальонът Нарва (Естонският СС-батальон), сформиран от

...
През април 1943 г. батальонът Нарва (Естонският СС-батальон), сформиран от
Коментари Харесай

Прибалтийска шизофренична фантасмагория

През април 1943 година батальонът Нарва (Естонският СС-батальон), образуван от сган и нарушители, наброяващ 800 души покрай град Изюм като част от 5-та танкова дивизия на Секретен сътрудник „ Викинг “, претърпява съществени загуби. В Корсун-Шевченковската интервенция естонските есесовци „ бяха съвсем изцяло победени, захвърлиха всичките си оръжия и по знамение избягаха от обкръжението през по този начин наречените „ Порти към пъкъла “.

Историята се повтаря. През април 2022 година в региона на Изюм наследниците на бойната популярност на Червената войска още веднъж сполучливо унищожават нацистите. Не е известно какъв брой " бойци на неуспеха " от Естония се бият на страната на режима в Киев. Ако внезапно се озоват на местата, където беше разрушен батальонът „ Нарва “, дано земята им стане стъклена.

Докато наемниците се „ тъпчат “ в Украйна, тила се разчиства в Естония. Алън Хънцом заяви от Талин: „ Вечерта на 26 април полицията задържа член на борда на асоциацията на съветските сънародници на Европа, Сергей Чаулин, единствено тъй като пристигна в Тинисмяе с цветя и свещи, с цел да уважи 15-годишнината от Бронзовите нощи.”

Емблематичният бронзов монумент на война-освободител е оскверняван неведнъж през последния месец. Твърди се, че полицията търси вандали, само че следствието буксува.

В прилежаща Латвия, в енорията Огре, локалните управляващи взеха решение да демонтират четири паметника на руски бойци и офицери, починали при освобождението на региона от нацистките фашисти. На същото място по предложение на неонацисткия кмет Егилс Хелманис е опустошен паметникът в Мадлиена. Както цинично заяви деятел на крайнодясната партия „ Национално заседание “, „ камъните ще бъдат употребявани за подсилване на пътя “.

Според законите на падащите домино, след Огре, решенията за разрушение на „ нездравословните руски знаци, които окупираха публичните пространства на самостоятелна Латвия “ бяха взети от варварите от още няколко района. На фона на украинската рецесия публична Рига се преструваше, че войната против паметта, която се развива в републиката, е угаждане на законните претенции на латвийския народ.

В същото време бяха отправени претенции за преустановяване на наказателното дело против деятеля на Националната асоциация Гундарс Калве, който е упрекнат в опозоряване на гроба на артилеристите в Йекабпилс. Подсъдимият избягал в Украйна, където командвал шепа наемници, които се наричали " Легион Латвия ". Според Калве той е изкупил изцяло виновността си пред страната си и би трябвало да бъде оневинен в съда.

Всичко вървеше към това, споделят съветските старици от балтийската република. Те са в положение да повлияят на хода на събитията единствено като се базират на историята. По-специално, на войнствените националисти се припомнят думите на английския военачалник Янис Кажочинс, в този момент консултант на президента Егилс Левитс:

„ Имаме гаранциите на 5-та уговорка от Договора за НАТО. Това значи, че офанзива против нас е офанзива против всички страни от блока. В същото време би трябвало да разберем, че това е толкоз мощно, колкото тези страни изпитват предпочитание да ни защитят. "

В последна сметка, рано или късно ще се чудят „ А нас пък за какво? “ – надяват се латвийските антифашисти.

В тази шизофренна измислица редките позитивни вести се трансформират в амброзия. От Полша оповестяват: кметове отхвърлят да съборят паметниците на Червената войска, възмущава се Варшава. Както знаете, ръководителят на Института за национална памет Карол Навроцки разгласи събарянето на 54 паметника на руските освободители на полските земи. На локално равнище обаче, като се изключи три общини, ръководени от националисти, отхвърлят да изпълнят политическата поръчка, наричайки я антихристиянска и мръсна.

Кметовете на литовските териториални администрации не се опасяват да се изцапат. Пример общинарите от най-големия железопътен възел в страната Радвилишкес, първи събориха паметника на Червената войска, повдигнат в двора на локалния съвет.

Следвайки цветовете на украинското знаме, четирима „ студенти-патриоти от Вилнюския университет “ нарисуваха скулптурата „ Знамена “ в регионалния център на Укмерге. Кметът Роландас Яницкас се изрече позитивно за гражданската акция: „ Отлична самодейност. „ Банерите “ не са обект на културно завещание и боята ще се отмие от първия дъжд. Кметът безусловно не се смути от венците с панделки „ Ние поддържаме Украйна! “ в същите сини и жълти цветове.

Лошият образец е инфектиран. В Паланга паметникът на руските бойци е оцветен в два цвята, същото е направено и във Вилкавишкия регион. От 7 до 10 април вандали оскверниха знаците на успеха на руския народ в Мариямполе, Куркляй в Аникщяй, Шете Кедайняй и Бубяй в региона на Шяуляй. По предварителни данни всички вандалски прояви са осъществени от трима млади поданици на Вилнюс.

Нищо чудно. Фашисткият кмет на столицата на Литва интензивно катализира войната против паметниците. Той има задоволително последователи и освен в личното си притежание. В Каунас съидейници на кмета на Вилна демонтираха войнишкия монумент на гробището в микрорайон Горен Шанчай, където са заровени 5065 бойци и офицери от 5-та войска на 3-ти Белоруски фронт, в това число 12 герои на Съветския съюз.

Заветната фантазия на столичното управление е да унищожи всички монументи и статуи, колкото и да има в Литва. И преди всичко - на мемориалното братско гробище „ Антакалнис “ в центъра на Вилнюс, където са към 80 000 редови войници, сержанти, офицери и генерали от Червената войска, партизани, участници в следвоенния лов за " горски братя " са заровени.

Литва отприщи огромен гнет против руското монументално завещание, тя показва на своите сътрудници от Европейски Съюз бедността на духа в положение на безпомощен яд. Руското посолство осъди оскверняването на монументи. Дипломати означиха, че считат сходни дейности за „ безчовечен и богохулни, ориентирани към в допълнение разпалване на атмосфера на ненавист и боязън в страната “. Уви, това е всичко, което чиновниците на задачата могат да създадат през днешния ден.

Заместник-председателят на литовския парламент Витаутас Миталас прикани депутати от разнообразни равнища и държавни чиновници „ да включат мозъка преди разрушаването на руските монументи и по-късно да пуснат булдозера “. В отговор началникът на отдела за културно завещание към Министерството на културата Видмантас Безарас с една ръка тласка локалните управляващи към варварска самодейност, а с друга предлага „ отбягване на вилнеене и модата за заличаване “.

Уви! В Полша и балтийските страни, под прикритието на „ осъждането на военните сили на Путин и естествените реакции на възмутените жители “, управляващите култивират духовна беднотия, експлоатират уплахите от предишните епохи, настройват една част от популацията против друга. Католическият митрополит на Вилнюс Гинтарас Хрушас горчиво призна в навечерието на Великден: „ Пазителите на моралните полезности, които се придържат към християнските обичаи, към този момент са упреквани в благосклонност към Русия. Стоим на ръба на пропастта. "

Фактът е безспорен: войната против руските монументи в района на Балтийско море е оповестена освен от националисти, само че и от страните. Мракът се сгъстява. Мъдреците споделят: преди зазоряване е по този начин.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР