През 70-те години на миналия век разположеният край Барселона град

...
През 70-те години на миналия век разположеният край Барселона град
Коментари Харесай

Заради закон домашните басейни може да останат сухи това лято

През 70-те години на предишния век разположеният край Барселона град Вакарисес притегля доста хора, които желаят да осъществен фантазията си за лятна къща в предградията, с огромна градина и плувен басейн.

Сега този жанр на живот обаче е заплашен от свирепа суша, която принуждава управляващите да подхващат все по-строги ограничения за икономисване на вода, в това число и налагането на ограничавания за пълненето на басейни.

Нов закон, който се чака да влезе в действие в околните дни, ще забрани на жителите на североизточната област Каталуния, където се намира град Вакарисес, да пълнят празните си басейни, макар че извънредно топлата пролет да подсказва, че горещините това лято ще бъдат също толкоз нетърпими, колкото и предходната година, написа Ройтерс.

Законът няма да важи за публичните басейни и хотелите.

Във Вакарисес, където живеят към 7000 души, са регистрирани повече от 1500 басейна, което прави по един на всеки седем поданици. За съпоставяне, в Испания един басейн се пада приблизително на 37 души.

Земеделските производители се борят за все по-оскъдния запас и ръководството на водите стана гореща тематика към идните локални избори, които ще се състоят в края на месеца. Проблемът бележи и дебатите към плануваните в края на годината избори за парламент.

Вакарисес е разпръснато градче с над 10 кварталчета с панорама към планинската верига Монсерат, чиито поданици се готвят за следващото горещо лято. Миналата година там беше натрапен 16-часов режим на водата, откакто подпочвените води пресъхнаха.

Кметът Антони Масана дефинира рестриктивните мерки за басейните като " нужна мярка " и акцентира, че се работи за изкопаването на нови кладенци, препредава bTV.

Каталуния е една от най-тежко засегнатите от сушата испански области. Някои от водните резервоари към този момент са запълнени едвам на 7%. Този април беше най-топлият и изсъхнал месец в страната от 1961 година насам, когато стартира да се води такава статистика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР