През 2032 г. се очаква заетите във възрастовата група от

...
През 2032 г. се очаква заетите във възрастовата група от
Коментари Харесай

Прогнозират недостиг на кадри със средно образование през 2032 г.

През 2032 година се чака заетите във възрастовата група от 15 до 64 години да са с 3.4% по-малко от работещите през 2018 година 2 965 700 души. Прогнозите демонстрират, че работната мощ и икономическо дейното население ще понижават.

Тази наклонност изисква по-ефективно потребление и повишение на квалификацията на заетите, както и ограничение на двете трендове - недозаетостта и свърхзаетостта.

Данните показа общественият министър Бисер Петков на конференция, отдадена на представянето на резултатите от средносрочни и дълготрайни прогнози за развиването на пазара на труда в България до 2032 година

Положителна наклонност до 2032 година се чака да има в сферите на преработващата индустрия, образованието (с към 30 700 души) и в бранша на хуманното опазване на здравето и обществената работа (нарастване с към 12 800 души или 9.1%).
 Почти всички желаят надбавките за трудов стаж да останат
Почти всички желаят надбавките за трудов стаж да останат

Работодателите не мислят по този начин

Най-голяма претовареност до 2032 година се чака да има при специалностите продавачи в магазини (162 900 заети), административните експерти (121 000 заети), водачите на тежкотоварни коли и рейсове (105 600 заети), служащи в преработващата индустрия (92 600 заети) и служащи в добивната индустрия и строителството (73 700 заети).

Очертава се дефицит на фрагменти със приблизително обучение през 2032 година с към 94 000 хиляди души . Този дефицит ще бъде напълнен от хора с по-високо обучение .

Прогнозира се и систематичен остатък на служащи с главно или по-ниско обучение, само че и при тези с висше обучение .
 Курсове за майките без обучение до 45-годишна възраст оферират от БСК
Курсове за майките без обучение до 45-годишна възраст оферират от БСК

Становището им е за измененията в Закона за общественото подкрепяне

Икономическият растеж изисква към този момент повече от човешките запаси в страната. Н е можем да си позволим дефицит на работна мощ, безработица и неактивни хора , акцентира Бисер Петков.

" Новите технологии изискват обучение и учене през целия живот и вложения във всеки един човек ", посочи Бисер Петков. Той добави, че за развиването на браншове с висока добавена стойност се изисква обезпечаването на нужната висококвалифицирана работна мощ .
 Пътят към богатство е образованието, уверен Дончев
Пътят към богатство е образованието, уверен Дончев

Това би трябвало да е нашата цел, акцентира вицепремиерът

По думите му всичко това обуславя подхванатите стъпки от Министерство на труда и обществената политика да разпореди създаването на прогнози на изявен проучвателен екип, който доразви българския модел за прогнозиране.

Прогнозите са осъществени от проучвателен екип по план на Министерството на труда и обществената политика, финансиран по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Прогнозите обгръщат 120 специалности, 35 стопански активност, 28 области и 3 просветителни равнища по пол и възрастови групи .

На собствен ред доцент доктор Ралица Симеонова-Ганева от Обединение " Човешки запаси " регистрира, че делът на заетите, ангажирани във високотехнологични активност в интервала 2008-2017 година е 3.7% за 2008 г ., и 3.6% за 2017 година В съпоставяне - за Европейския съюз този дял е над 6%.

Структурата на заетостта в нискотехнологични действия в България е 59.7% през 2008 година и понижава до 56% през 2017 година В Европейския съюз ангажираните хора с ниски професионални умения са над 40%, а в България над 50%.

Очаквания на проф. Ганева за пазара на труда са, че в идващите години ще стартират да се усещат и отрицателните демографски процеси .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР