През 2027 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация

...
През 2027 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация
Коментари Харесай

Малките модулни реактори стават все по-атрактивни за бизнеса и гражданите


През 2027 година се чака да бъдат въведени в употреба първите в света дребни модулни реактори за гражданска употреба. Това съобщи по време на интернационалната нуклеарна конференция „ Булатом “ Йордан Йорданов, НУКЕМ и някогашен началник на АЕЦ „ Козлодуй “. Йорданов изясни, че от ден на ден планове към този момент има за потреблението на дребни модулни реактори за цивилен цели, а освен за военни или галактически стратегии. В съветските планове се планува този вид реактори да могат да работят както в морето, по този начин и на сушата. Сходен с дребните модулни реактори е планът за плаващия атомен ледоразбивач „ Ломоносов “, който сега се зарежда с нуклеарно гориво.

Йорданов още веднъж изясни и необятното приложение на дребните модулни реактори – те са доста по-компактни, маневрени и системите им за сигурност са като огромни блокове от потомство 3+. Проектният живот на тези блокове е сред 60 и 80 година според от моделите им, а построяването на някои модели реактори може да се направи даже и в България.

Предвижда се в бъдеще точно посредством дребните модулни реактори в бъдеще да могат да утилизират отработеното нуклеарно гориво и оставащият плутоний от сегашните блокове.

У нас Електроенергийният систематичен оператор от време на време има остра потребност от регулиращи мощности. На бизнесът също ще бъде от изгода в случай че знае, че ще има сигурен източник на електрическа енергия за десетки години напред, изясни Йорданов.

Специалистът показа модел на дребен модулен реактор на компанията NuScale, който е с мощ 60 MW, ще работи 60 година, като един път на 2 година се зарежда с гориво. Този реактор покрива най-високите условия за сигурност на блоковете от потомство 3+, изясни Йорданов.
Цената на електрическата енергия от реактора ще бъде до 82 $/мвтч. Строителството на този реактор се чака да коства 4200 $/квтч
При изключване този тип реактор не се нуждае от в допълнение зареждане. Зоната за евакуация е 300 м при сериозна повреда. Това значи, че този тип реактори умерено могат да се употребяват и в градски условия, счита Йорданов.

Компанията NuScale имат към този момент подписани контракти с корейска компания за вложения в плановете в Съединени американски щати. Контракти има и с румънската държавна електрическа компания като договорът е за изследване и инсталиране на дребни модулни реактор, изясни Йорданов.
Моделът реактор Holtec SMR 160 е с по-голяма мощ от 160 MW, а интервалът на употреба е 80 година При него цената на електрическата енергия е 60 $/мвтч, а инвестицията в строителството е 5000 $/квт. Разходите тук са съизмерими с построяването на реактор от потомство 3+, само че това е по този начин поради високата степен на отбрана на модулния реактор. Този модел е от вида ВВЕР и има пасивно изстудяване.

При този модел се разрешава съществено модулиране на мощността – тя може да се усили или понижи от 30 до 100% единствено за 28 минути. Това е идеална балансираща мощ за потребностите на ЕСО, добави Йорданов. Пред аудиторията той изясни, че Украйна към този момент е подписала контракт с американската компания за внедряване на подобен тип реактори на нейна територия.

В Китай пък залагат на високотемпературни модулни реактори и главен подобен модел е HTR – PM. В момента към този момент се строи подобен вид реактор в Китай и той ще бъде с мощ 210 MW. Реакторът е с хелиево изстудяване и инвестицията е 1800 $/квт.

Друг тип реактор на сдружението Thor Con пък работи с разтвори на соли. Моделът има няколко пасивни системи и е доста елементарен за ръководство. Самото оборудване има няколко защитни бариери и огромен работен диапазон, което го прави добър избор за балансираща мощ. В случай на повреда този реактор може да остане изолиран и година и половина да се нуждае от външна интервенция, изясни Йорданов. Единичната му мощ е 250 мвт, а модулите се сменят на всеки 4 година Предвижда се този тип реактор да се строи за до 24 месеца, а цената на електрическата енергия да бъде 30 $ за мегаватчас. Специфика на моделът е, че би трябвало да се построи покрай водни площи.

Експерти у нас към този момент са подготвили и предложение към българската Агенция за нуклеарно контролиране за основаване на регулации по какъв начин могат да се употребяват сходни системи в България.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР