През 2025 година частично и през 2028 година напълно може

...
През 2025 година частично и през 2028 година напълно може
Коментари Харесай

За 220 милиона и след 5 години ПАВЕЦ Чаира може да заработи напълно

През 2025 година отчасти и през 2028 година изцяло може да проработи водноелектрическата централа ПАВЕЦ " Чаира ", която аварира през март 2022 година. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов , който направи ревизия на положението на централата. Изявлението си той даде пред представители на подбрани медии, които бяха позволени половин километър подземен в обекта със специфичен режим, който е част от системата на националната сигурност.

ПАВЕЦ  " Чаира " е строена сред 1980 и 1999 година, като първите два хидроагрегата заработват през 1995 година. Съоръжението, което служи за съхранявана на сила, е неповторимо за България и района, като е строено от японската компания " Тошиба ", като сходни други централи има само две в международен мащаб, и двете от които се намират в Япония.

" Щетите по оборудването са значими и ремонтът ще отнеме доста време. Направени са редица разбори от български и интернационалните специалисти, резултатите идентични и демонстрират отмалялост на материала, т.е. неспособност за по-нататъшна употреба по какъвто и да е метод на безусловно всички елементи. Вървим към концепцията да се направи промеждутъчен ремонт на два от елементите, които да дадат опция за употреба от няколко години, до момента в който редом върви огромен ремонт на останалите два елемента, който след това ще се направи на другите два ", изясни план-графикът Росен Христов.
 Пълна рехабилитация на ПАВЕЦ Чаира ще коства 2 млрд.лв
Пълна рехабилитация на ПАВЕЦ Чаира ще коства 2 млрд.лв

Всички елементи на Чаира са отвън енергийната система и той не работи

Ако всичко върви по проект, междинният ремонт на два от хидрогенераторите ще завърши през 2025 година и ще коства сред към 20 милиона лв. , като по-късно централата ще проработи на половин мощ. Паралелно с това ще стартира главен ремонт на другите два генератора, респективно след това и да първите два. Общо цената ще е по 25 милиона на брой или общо други 200 милиона лв.. Парите ще дойдат от бюджета на НЕК, като ще се търсят и благоприятни условия за грантове и външно финансиране.

До две седмици специалисти на японската компания " Тошиба ", която е производител на цялото съоръжение, да дадат крайна оферта за ремонта , след което ще се организира социална поръчка за реализатор. На пръстите на едната ръка обаче се броят в международен мащаб фирмите, способни да извършат сходни действия, една от които е точно японската компания.


 До края на годината излиза наяве бъдещето на ПАВЕЦ
До края на годината излиза наяве бъдещето на ПАВЕЦ " Чаира "

Министърът на енергетиката инспектира хидрокаскадата

" ПАВЕЦ " Чаира " е извънредно значим за българската енергетика, защото съставлява в действителност една гигантска система за предпазване на сила. Знаете, напоследък с въвеждането на от ден на ден ВЕИ-та, тези системи са извънредно значими. ПАВЕЦ " Чаира " може да запази и силата от един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй " за 8 часа ", посочи министър Христов.

Причината за повреда, случила се преди година, към момента не е ясна. " Върви повсеместен разбор на употребата на централата още от преди 50 години, планиране, документи градеж и така нататък До момента към момента повода за повредата не е ясна. Става дума за голям размер от данни. Очакваме в края на лятото или есента да е подготвен този огромен разбор "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР