През 2024 г. изкуственият интелект ще продължи да бъде водеща

...
През 2024 г. изкуственият интелект ще продължи да бъде водеща
Коментари Харесай

5 технологични прогнози за 2024: Изкуственият интелект движи промените


През 2024 година изкуственият разсъдък ще продължи да бъде водеща тематика
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък ще внесе промени във всички сфери на бизнеса, a ръководството на ИТ инфраструктурата ще става по-сложно, съгласно софтуерните прогнози за 2024 година на софтуерната компания Progress.

AI ще открие нови благоприятни условия за ръководство на данните, основаване на цифрови прекарвания и писане на код и ще бъде в помощ на ИТ експертите в ученето на нови технологии, означават от софтуерния разработчик.

„ Широкото нахлуване на AI-базирани принадлежности като ChatGPT накара бизнеса да премисли метода, по който работи ”, разяснява Симеон Стойчев, вицепрезидент „ ИТ инфраструктура и интервенции ” в Progress. „ През 2024 година AI ще продължи да бъде водеща тематика, а съществена задача за фирмите ще бъде да открият способи да внедрят технологията в работата си, елиминирайки рисковете, които носи, с цел да подсигурят дълготрайния си триумф ”.

1. Управлението на данните с по-силна роля в процесите за взимане на решения

С все по-широкото нахлуване на AI в разнообразни бизнес процеси богатите, добре поддържаните бази данни ще се трансфорат в основна съставна част за триумф. През 2024 година ще следим появяването на нови функции, които ще са своевременни пазители на данните и ще бъдат въвлечени в поддръжката и ръководството на данните на ранен стадий, което ще докара до по-голяма всеобща ангажираност.

Лидерските екипи също ще трансформират възгледите си по тематиката. Ако до този миг ръководството на данните е било възприемано като регулаторна тежест, то в този момент ще се трансформира в средство за взимане на по-добри решения и повишение на оперативната успеваемост. С тази смяна организациите ще преминат от комплицираните, насочени към приложения архитектури към по-рационализирани подходи за ръководство на данните.

2. По-прецизни цифрови прекарвания благодарение на AI

Ако до момента изкуственият разсъдък беше забавна опция, то през 2024 година бизнесът ще бъде заставен да го интегрира в цифровите си решения, с цел да резервира конкурентоспособността си и да усили удовлетвореността на клиентите си при взаимоотношение с марката. Ще следим прекосяване от статично маркетинг наличие, основано на демография, към динамично такова, адаптиращо се в действително време към подтекста, в който се намира потребителят.

Чатботовете също ще претърпят промяна от принадлежности, които разчитат на прелиминарен сюжет за отговори, към интелигентни събеседници, напасващи отговорите си по отношение на подадения подтекст от потребителя и стадия от потребителското прекарване, в който той се намира.

Използването на мощна технология като AI има безспорни позитиви, само че и носи доста опасности и изисква високо равнище на отговорност. Все по-широкото ѝ нахлуване в процеси за взимане на решения и в другарство онлайн ще трансформира в приоритет ръководството ѝ по отношение на етичните правила, тъй че да се лимитират евентуалните опасности.

3. Изкуственият разсъдък като средство за по-ефективно писане на код и учене на нови технологии

На пазара към този момент съществуват профилирани асистенти, основани на изкуствен интелект, които програмистите могат да употребяват за валидация на кода си, за съвет за решение на съответен проблем или за разбор на данни. Тези принадлежности, налични непосредствено в средата за разработка на приложения, могат да бъдат и скъп сътрудник в подобряването на техническите умения на ИТ експертите и ученето на нови технологии.

През 2024 година ще чуваме още повече образци за сполучливо внедряване на сходни принадлежности в създаването на програмен продукт и изгодите от тях за повишение на продуктивността и освобождение на време за по-стратегически задания и планове.

4. Управлението на ИТ инфраструктурата става още по-сложно

Мрежовите среди на бизнеса стават все по-комплексни, което кара фирмите да залагат от ден на ден на облачни и мулти-облачни тактики. Тази ескалираща трудност усилва и вероятността от неизправности и потребността от навременна реакция, която изисква използването на цялостни решения за наблюдаване и видимост на мрежата.

В същото време големият размер от информация, до който ИТ екипите имат достъп, ще докара до претоварване от вести и предизвестия. Решението на този проблем се крие в автоматизацията и приоритизацията на процесите. Благодарение на напредъка в технологиите екипите могат от ден на ден да разчитат на AI за част от аналитичните задания, които обичайно лишават доста време.

5. Благополучието на хората на работното място с фокус върху психологичното здраве

През 2024 година организациите ще подчертават още повече върху психологичното здраве на чиновниците си и ще влагат в стратегии за справяне с възприятието на самотност, тревога, меланхолия. В подтекста на скорошните събития като войните в Украйна и Израел и протичащото се в света, обвързвано с човешките права и обществената правдивост, те ще търсят съчувствен метод, по който да приказват за това със своите чиновници и да предложат поддръжка на тези, които се нуждаят.

Темата за невроразнообразието на работното място също ще бъде на дневен ред и ще продължи да се дестегматизира, защото тя обгръща необятен набор от разнообразни положения и благоприятни условия, с които се разпознават огромен брой хора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР