През 2024 г. България ще получи дата за премахване на

...
През 2024 г. България ще получи дата за премахване на
Коментари Харесай

България ще бъде пълноправен член. През 2024 г. ще има дата за влизане в Шенген и по суша, каза Габриел

През 2024 година България ще получи дата за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници, съгласно съглашението Шенген , заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на блиц надзор в Народното събрание.

В решението на Съветът на Европейския съюз (ЕС) се споделя, че след влизането с въздушни и морски граници на 31 март, през 2024 година ще има дата за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници. " След 31 март България към този момент няма да бъде наблюдаващ на масата за взимане на решения. България ще бъде пълновръстен член, участващ в полемиките, имащ своето право на глас ", изясни Габриел. Тя добави, че след 31 март стотици хиляди български жители ще могат да се възползват от улесненията, които предлага пътешестване без спомагателни инспекции по въздух и вода.
 Обяснено. Какво, по кое време и по какъв начин ще се промени след влизането на България в Шенген  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Опитите на опозицията да показа влизането в Шенген като нещо рисково за България идва откакто Съветът на Европейския съюз (ЕС) заяви, че за членки на Шенгенското пространство. На първо време от 31 март отпадането на граничния надзор при пътешестване от и за страни от Шенген ще важи за морските и въздушните граници, а след това и за сухопътните. За това, които са конкретизирани в тристранна, подписана сред Румъния, България и Австрия. Целта е да бъде понижен броят на мигрантите в Западна Европа . Едно от изискванията е прецизното съблюдаване на Дъблинския правилник. България е част от него от 2013 година и го извършва през целия интервал - въпреки да не е част от Шенген.

" Българското държавно управление не е приемало никакво друго обвързване с изключение на да реагира задоволително бързо, както се изисква от Дъблинското съглашение във връзка с скоростта, с която се обработват молбите ", сподели и министър председателят Николай Денков в Народното събрание на запитване на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов. Той и партията му настояват, че България се е съгласила да одобри назад голямо количество мигранти и след 7-8 години в България ще има " повече чужденци на територията на страната, в сравнение с български жители ".

" Не са обсъждани никакви бройки и по този начин както до момента е работило Дъблинското съглашение, по този начин ще продължи да работи, до момента в който не бъде призната неговата последваща смяна ", сподели министър-председателят.
 Обяснено. Защо няма да дойдат  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

" Престанете да си измисляте някакви цифри, които нямат нищо общо с истината, тъй като единственото, което вършиме, е да плашите хора, само че те към този момент виждат, че това, с което ги плашите, не се случва и няма и да се случи ", сподели още Николай Денков.

Премиерът добави, че Дъблинското съглашение е такова, каквото беше през 2013 година и нищо няма да се промени от това, което е подписано с Австрия и с Румъния.

" Нищо изключително не се е случило и няма да се случи, по този начин, както е било до момента, по този начин и ще продължи най-малко до момента в който не бъдат признати измененията в Дъблинския правилник ", сподели Денков. Той добави, че тези промени в ще оказват помощ на българската страна да не бъде застрашена да бъде „ наводнена “ от бежанци, тъкмо тъй като в новия правилник бежанците би трябвало да бъдат разпределяни заслужено с другите страни, а до момента те би трябвало да бъдат арестувани в граничните страни като България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР