През 2023 или 2024 г. светът може да достигне нов

...
През 2023 или 2024 г. светът може да достигне нов
Коментари Харесай

Със завръщането на Ел Ниньо светът може да се сблъска с рекордни температури през 2023

През 2023 или 2024 година светът може да доближи нов междинен температурен връх, за което ще допринесат климатичните промени и предстоящото завръщане на метеорологичното събитие Ел Ниньо, обявиха климатолози, представени от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Климатичните модели сочат, че след три години под въздействието на климатичния модел Ла Ниня в Тихия океан, който нормално намалява леко световните температури, по-късно тази година светът ще се върне към Ел Ниньо, по-топлия му аналог.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад около екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, което води до по-високи температури на повърхността на океана.

Ел Ниньо нормално се свързва с рекордни температури в международен мащаб. Дали това ще се случи през 2023 година или 2024 година към момента не е известно, само че съгласно мен е по-вероятно да стане ", съобщи Карло Буонтемпо, шеф на Службата на Европейски Съюз за климатичните промени " Коперник ".

Климатичните модели допускат връщане към изискванията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и опция за развиване на мощно въздействие на Ел Ниньо в края на годината, споделя Буонтемпо.

 През 2022 година Европа е претърпяла най-топлото си лято През 2022 година Европа е претърпяла най-топлото си лято

Най-горещата година в международен мащаб до момента е била 2016 година, която съответствува със мощно въздействие на Ел Ниньо, макар че изменението на климата е подхранвало рисковите температури даже в години без наличие на това събитие.

" Ако Ел Ниньо продължи да се развива, има огромен късмет 2023 година да е по-гореща и от 2016 година, като се има поради че светът продължава да се затопля, защото хората не престават да изгарят изкопаеми горива ", съобщи Фридерике Ото, преподавател в Института " Грантъм " в Лондон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР