През 2023 година Великден се пада на 16 април. На

...
През 2023 година Великден се пада на 16 април. На
Коментари Харесай

Кога се пада Великден? 

През 2023 година Великден се пада на 16 април. На този ден християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Той бележи и краят на Великденските пости. Предходната неделя, 9 април, се пада Цветница.

Великден е третият ден, откакто Христос е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба. Възкръсналият Иисус се явява на Мария Магдалена, а по-късно и на апостолите.

Католическата черква пресмята Великден по Грегорианския календар, до момента в който православните църкви употребяват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на друга. За последно съвпадане имаше на 16 април 2017 година.
Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Вярващите християни посрещат Великден след непоколебим 40-дневен пост, който тази година стартира на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост се назовава още Света Четиридесетница и се прави по образеца на Иисус, който се отдръпнал в пустинята, с цел да се отдаде на чистата молитва към Своя Отец.

Идеята на поста е човек да посвети мислите си на Бог и да се пробва да доближи нравствената извисеност на Спасителя. Затова се счита, че постът е самоограничение освен от животинска храна, само че и метод за духовно извисяване и отделяне от злободневието в материалния свят. Твърди се, че пречистени посредством поста, хората получават още веднъж това, което са изгубили поради непокорството на Адам и Ева – правото да вкусят от Божествената храна – Светото причестяване (тялото и кръвта Христови) и да обитават още веднъж в Бога.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР