През 2023 година се навършват 80 години от спасяването на

...
През 2023 година се навършват 80 години от спасяването на
Коментари Харесай

Пловдив чества 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта

През 2023 година се навършват 80 години от спасяването на евреите в България по време на Втората международна война, като ще се означи героизма и доблестта на българския народ, на видни общественици, представители на Българската Православна черква, политици, интелектуалци и жители, които отхвърлят да предадат своите еврейски сънародници и съумяват да ги опазят от лагерите на гибелта.

Спасяването на българските евреи е един от най-светлите моменти в българска история, тъй като в неговата основа стои човеколюбието и милосърдието. Подвиг, с който никоя друга държава-съюзник на Германия по време на Втората международна война не може да се похвали, тъй като никоя от тях не посмява да се опълчи на волята на нацисткото управление. Спасяването на българските евреи е уникален акт, с който цялостен един народ се опълчва против антисемитската политика в годините на Втората международна война, заради което заслужава да бъде почетен от актуалната българската страна.

Отбелязването на 80-та годишнина е продължение на поредната ангажираност на България в битката със всички модерни прояви на антисемитизъм, което е и един от водещите външнополитически цели.

В Пловдив, 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта ще се чествав 10.30 часа на „ Паметника на благодарността “ на пл. „ Цар Калоян “ до Централния дом на младоженците. Митинг-поклонението включва публично слово на ръководителя на Организацията на евреите в България „ Шалом “ проф. доктор Александър Оскар и поднасяне на венци и цветя на паметника. Водещ ще е ръководителя на „ Шалом “ Пловдив инж. Светлозар Калев.

На 10 март, когато е точната дата на събитията, са планувани публични празнувания в София. Кръглата годишнина ще се означи с голям брой начинания в цялата страна през цялата година, като за задачата бе основан предприемчив комитет, който одобри Национална стратегия.

В Националната стратегия са включени начинания и събития за запазване на еврейското културно завещание, научноизследователска активност и изложения, издателска активност, възпоменателни начинания и събития, концерти, кино прожекции, излъчвания и други и начинания и събития за възпитаници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР