През 2023 година очакваните приходи от тол системата ще достигнат

...
През 2023 година очакваните приходи от тол системата ще достигнат
Коментари Харесай

През 2023 г.: до 820 млн. лв. приходи от тол такси

През 2023 година предстоящите доходи от тол системата ще доближат до най-много 820 млн. лева Това разгласи през днешния ден шефът на системата Георги Темелков по време на разисквания във формата кръгла маса на плюсовете и минусите, които тол системата създаде в последните две години.

Макар тези цифри да са много по-високи от до момента постигнатите резултати, то те остават към момента прекомерно ниски, с цел да извършват главната си функционалност - да финансират поправки и създаване на републиканската пътна мрежа. 

Днес Темелков удостовери, че решението на предходното държавно управление да се понижат цените на винетните такси с 10% остава в действие. В същото време остава и плануваното нарастване на тол ставките с до 50%. Голямата цел на упражнението е да се доближи до 1,5 милиарда лева доход, който съгласно Световната банка ще може да финансира към 10% от нужните поправки и строителство по пътната ни мрежа. Към момента съумяваме да финансираме до най-много 4%. 

Остават и проектите за увеличение на обсега на тол системата, защото сега тя покрива само автомагистрали и първокласни пътища. Основният проблем обаче към този момент не намира решение - а точно фактът, че леките коли не престават да заплащат повече от директния тежък превоз, който действително разрушава основаната инфраструктура. 

" България има едни от най-ниските такси в Европейски Съюз. Но в същото време, развивайки се като огромен транспортен хъб и директна страна, изключително сега с нарастване на товаропотока, би трябвало да се мисли за компенсиране на нашите превозвачи за действително осъществени транспорти. Но да се събира такса от хилядите непознати превозвачи, които минават през страната ", акцентира през днешния ден проф. Симеон Ананиев, ръководител на Клъстър " Зелен превоз " пред БНР. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР