През 2023 г. вестник Капитал празнува 30-тия си рожден ден.

...
През 2023 г. вестник Капитал празнува 30-тия си рожден ден.
Коментари Харесай

Изложбата Историята зад кориците на вестник Капитал пристига в Пловдив

През 2023 година вестник " Капитал " чества 30-тия си рожден ден. Като част от богата на събития и начинания стратегия се организира, която от 17 до 26 май бе налична в изложба DOZA в столицата. В дните, когато арт пространството работеше, изложбата бе прегледана от сред 100 и 300 души.Добрата вест е, че през юни изложбата се мести в Пловдив, където с деятелен екип, воден от редактора Огнян Георгиев. " Целта ни е да поддържаме локалните общности в техните дела, проблемите им да бъдат чути, с цел да може да помогнем за разрешаването им ", сподели малко преди формалния старт на новата редакция Галя Прокопиева, изпълнителен шеф на " Икономедиа ", издаваща " Капитал " и " Дневник ". Силно набожен в потребността от възстановяване на средата в града под тепатата, екипът на медиата дава опция и на пловдивчани да си напомнят историята от последните 30 години.

През 2023 година вестник " Капитал " чества 30-тия си рожден ден. Като част от богата на събития и начинания стратегия се организира, която от 17 до 26 май бе налична в изложба DOZA в столицата. В дните, когато арт пространството работеше, изложбата бе прегледана от сред 100 и 300 души.

Добрата вест е, че през юни изложбата се мести в Пловдив, където с деятелен екип, воден от редактора Огнян Георгиев. " Целта ни е да поддържаме локалните общности в техните дела, проблемите им да бъдат чути, с цел да може да помогнем за разрешаването им ", сподели малко преди формалния старт на новата редакция Галя Прокопиева, изпълнителен шеф на " Икономедиа ", издаваща " Капитал " и " Дневник ". Силно набожен в потребността от възстановяване на средата в града под тепатата, екипът на медиата дава опция и на пловдивчани да си напомнят историята от последните 30 години.
Къде и по кое време може да посетите " Историята зад кориците " в Пловдив ул. " Княз Александър I-ви " 26 (до rock & bar " Безистенъ " и магазин " На мрачно " ) Кога: 6 - 17 юни Работно време: от понеделник до събота 11:00 - 19:00
Изложбата показва част от най-важните събития от трите десетилетия, през които " Капитал " се променяше дружно със страната и обществото ни. Тридесетте корици на вестника, както и богатия фотоархив, напомнят истории, персони и процеси, които мощно повлияха на средата и оставиха своите следи и в сегашното. Убийството на Андрей Луканов, нападенията над публицисти, хиперинфлацията през 1997 година, влизането в НАТО и Европейски Съюз, банкрута на КТБ, митингите #ДАНСwithme, пандемията от ковид-19 през 2020 година са единствено част от събитията, които " Капитал " напомня от кориците си, които са включени в изложбата.
Стотици на ден разглеждаха изложбата " Историята зад кориците: 30 години " Капитал " в изложба DOZA в София. Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
" Кориците са съсредоточена журналистическа и медийна сила, изстискан сок от мозък - нещо, в което се влага доста старания. Те са показателни за къси епизоди от историята ", споделя Алексей Лазаров, основен редактор на вестника. " През всички тези години редакцията не се отхвърли да е в интерес на своите читатели, на обществото, да е смела и да стои крепко зад правилата на етичната публицистика, да разкрива, споделя и изяснява какво се случва, с цел да може читателите да ръководят по-добре живота си. За това време медиите се трансформираха доста, а България - още повече. Ако за превръщането на кучешките години в човешки би трябвало да се умножи по седем, то за медиите би трябвало най-малко по 10 ", споделя още Лазаров.

По подготовката на изложбата работи вътрешен екип на редакцията на " Капитал ", както и изложбената дизайнерка и музейна изследователка Мартина Денева, дизайнерката Десислава Средкова и сценографките Стела Стойнова и Елена Стумбова.

За тяхната мотивация да работят по изложбата, както и усещанията им от процеса, можете да прочетете в.
Сред събитията, които " Капитал " напомня от кориците си, са разрушаването на мавзолея на Георги Димитров, нападението над журналиста на медиата Алексей Лазаров (днес основен редактор), само че и по- нови като банкрута на КТБ и пандемията. Фотограф: Надежда Чипева


Реклама Свързани публикации Подкаст | Иво Прокопиев: Откъде потегли " Капитал ", през какво мина България и какво научихме по пътя 20 май 2023, 10:30 " Капитал " споделя историите зад емблематичните си корици в галерия 16 май 2023, 14:12 " Капитал " е към този момент и в Пловдив 30 ноември 2021, 11:18 Никой не харесва кучето, което хапе 4 октомври 1993, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР