През 2023 г. УНИЦЕФ в България осигурява достъп до формално

...
През 2023 г. УНИЦЕФ в България осигурява достъп до формално
Коментари Харесай

УНИЦЕФ осигури образование на над 10 000 украинчета у нас

През 2023 година УНИЦЕФ в България обезпечава достъп до официално и неофициално обучение на над 10 000 украински деца, оповестиха от пресцентъра на организацията.

УНИЦЕФ поддържа мрежа от центрове за учене и игра в най-големите приемащи области като София, Пловдив, Варна и Бургас, и интеграцията на децата в локалните учебни заведения посредством езикови курсове, учебни принадлежности и подкрепяне на учители и посредници. Над 50 000 украински и български деца към този момент получиха образователни материали, предоставени от УНИЦЕФ, в българските учебни заведения, в които са записани украински деца, оповестяват още от УНИЦЕФ-България.

С наближаването на новата образователна година, от ден на ден украински фамилии желаят да запишат децата си в българските образователни заведения. УНИЦЕФ поддържа самодейностите „ Отново на учебно заведение “ в цялата страна и ще продължи напъните си за приобщаването на децата бежанци от Украйна и включването им в просветителната система в България, оповестиха от организацията.

„ За децата бежанци, които към този момент са претърпели загуба, разселване и принуждение, учебните заведения са освен това от място за учене. Те обезпечават чувство за рутина и сигурност, опция за децата да изградят другарства и да получат помощ от учителите си. Училищата могат също по този начин да обезпечат достъп до услуги в поддръжка на психологичното здраве и благосъстоянието на децата. В България работим с донори и сътрудници, с цел да помогнем на украинските деца да учат и да се развиват в подкрепяните от УНИЦЕФ образователни центрове и българските учебни заведения “, съобщи Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Децата бежанци, които към момента не са част от просветителната система на приемащите ги страни, евентуално се пробват да учат онлайн по украинската образователна стратегия или посредством други платформи за отдалечено образование, показват от УНИЦЕФ. Организацията работи с държавните управления и сътрудници на място в Украйна и в страните, в които живеят деца и фамилии на бежанци, с цел да помогне за възстановяване на достъпа до качествено образование. УНИЦЕФ поддържа учителите и учебния личен състав с нужните умения за консолидиране на всички уязвими деца в класните стаи, да се обезпечат нужните им езикови курсове и да им се окаже психичноздравна и психосоциална поддръжка.

Според данни от национално изследване в Украйна две трети от децата в предучилищна възраст не посещават детска градина. В регионите на първа линия три четвърти от родителите оповестяват, че не изпращат децата си на предучилищна подготовка. УНИЦЕФ работи с държавното управление на Украйна в поддръжка на възобновяване на образователния развой и привеждането му в сходство с районните стандарти, с цел да се отстранен пречките пред образованието и да се обезпечи учене през целия живот за всички, показаха от организацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР