През 2023 г. Тракия Икономическа Зона е привлякла над 250

...
През 2023 г. Тракия Икономическа Зона е привлякла над 250
Коментари Харесай

Инвестиции за над €250 милиона: Новите заводи край Пловдив

През 2023 година Тракия Икономическа Зона е привлякла над 250 милиона евро вложения. 

През миналата година беше приключена фабриката на турската " Тюркоаз Текстайл " в подзона Марица за полиестерни и полипропиленови нишки с многостранно приложение в текстила, превоза и конфекцията.

" Е-Велокс ", дъщерно сдружение на " Лидер-96 ", построи своя цех за eлeĸтpичecĸи вeлocипeди в подзона Куклен.

Общата инвестиция на " Макском " с австрийската Pierer Mobility също е реалност в подзона Марица, като плoвдивcĸият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди настрана усили площта на съществуващата си фабрика. Вече съществуващите и новите индустриални мощности за електрически колелета на двамата български производители " Maĸcĸoм " и " Лидер-96 " трансформират ТИЗ в един от водещите индустриални хъбове в Европа за е-велосипеди.

Същевременно продължава построяването на високотехнологичен цех за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади на Интерлинк Груп АД в подзона Марица.
 Снимка 658069
Източник:

Към днешна дата производителят на ски " Амер спортс " строи втория си цех в Асеновград. В него към този момент са наети 130 индивида, до края на годината броят им евентуално ще се усили с още 10-15 души.

КЦМ АД извършва план за софтуерно консолидиране на производствата.

През 2023 година производителят и дистрибутор на работно облекло и защитни средства " Бултекс 99 " направи първа копка на личен логистичен център в подзона Марица. Общият размер на инвестицията е 45 млн. лв., като построяването ще се реализира на два стадия. Първият стадий, който се чака да бъде приключен през март 2025 година, включва по-голямата постройка - 24 хиляди кв.м, която ще извършва ролята на основен склад. Там ще бъдат преместени и работещите в централния склад на " Карловско шосе " сега, а още към 20 души ще бъдат наети в допълнение. Вторият стадий се чака да започва през 2028 година с построяването на напълно автоматизиран склад за обслужване на електронните магазини на компанията. В първия стадий на плана е заложено и построяването на фотоволтаична система, с която да се обезпечи енергийна самостоятелност на цялата база.

В подзона Марица стартира построяването на фабрика за поли-екстракти от билки на " Интеграл Мед Технологии " с сътрудници в научно-развойната активност ПУ и СУ.

Френската компания за автоматизирани прекъсвачи " Шнайдер Електрик " приключи уголемение на своята база в ТИЗ, подзона Марица. До момента от сдружението са вложили над 160 млн. лева в България и в него работят над 900 души. През 2024 година " Шнайдер Електрик "  ще стартира още едно уголемение на индустриалната си база.
 Нов цех за авточасти изниква край Пловдив и разкрива до 50 работни места
Нов цех за авточасти изниква край Пловдив и разкрива до 50 работни места

Инвеститор е " Сиенит Холдинг " АД

ОРНО, дистрибуторска компания, построява логистична конструкция. Португалската БА Глас, чийто логистичен склад бе издигнат 2023 година в подзона Марица, също стартира негово уголемение.

" Милара Интернешънъл " е друга компания, която строи индустриална база в подзона Марица. Инвестицията е за 22 млн. $ като от април 2024 година в оборудването ще се създават електрически транспортни средства - по-специално дребни товарни коли с различно задвижване. Фабриката има за цел да създаде до 10 000 автомобила доникъде на годината, като общата инвестиция е 60 милиона $ в създаването на транспортни средства. Въпреки че Milara е компания, занимаваща се с роботика и машини за подкрепяне на произвеждане на полупроводници, тя се впуска в екологичния превоз, разработван от български инженери.

Нидерландско-чешката CTP не стопира да построява индустриални и логистични площи, и да притегля наематели от целия свят за тях.

" Стъпването на тази компания в ТИЗ е самопризнание и висока оценка за бизнес климата, който сме основали тук ", означи инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен шеф на Тракия икономическа зона.

" BTL Индъстрийз " също строи нов цех, който ще бъде приключен в края на 2024 година Очаква се към досегашния личен състав от 750 души да бъдат наети нови 100.

Фирма " Филикон-97 " стартира създаване на ново дружество - за преправка на плодове и зеленчуци за произвеждане на консерви и сокове.
 Сингапурската
Сингапурска инвестиция в Пловдив: Издигат цех за профили за автомобилната промишленост

Очаква се заводът да бъде приключен в края на идната година

През 2024 година " Премиум Инвест Пропърти " ще построява дружество за произвеждане на електро съоръжение.

" Готови сме за привличането на милиардна инвестиция от стратегически вложител ", сподели още инж. Пламен Панчев. 

Китайската Shanghai Unison Aluminium Products Co. ще влага 35 млн. евро в цех за произвеждане на авточасти в Тракия икономическа зона. Това допълни Катя Стайкова, изпълнителен шеф на " Клъстер Тракия икономическа зона ".

Тракия Икономическа зона сплотява 5 индустриални подзони в региона на Пловдив - " Марица ", " Раковски ", " Куклен ", Индустриален парк " Пловдив " и Високотехнологичен парк " Пловдив ". От старта на първата зона през 1996 година до в този момент са привлечени над 200 компании, множеството от които са международни водачи в своята област, осъществени са над 3.5 милиарда евро вложения и са открити над 45 000 работни места. Няма различен подобен образец в света, при който една частна компания да успее да сътвори толкоз огромна бизнес и обществена общественост.

За развиването на Тракия икономическа зона през 2014 година се сплотиха Община Пловдив, още 8 локални общини и няколко сдружения.
 Milara International строи нова фабрика за електрически автомобили край Пловдив
Milara строи нова фабрика за електрически автомобили край Пловдив: компанията подписа контракт и с общината в Калифорния

Първоначалната инвестиция е в размер на €22 милиона
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР