През 2023 г. се провежда ХІХ издание на Международния форум

...
През 2023 г. се провежда ХІХ издание на Международния форум
Коментари Харесай

Приключи крайният срок за получаване на творби за екслибрис конкурса „Ex Libris – Ex Dilemma“

През 2023 година се организира ХІХ издание на Международния конгрес за дребна графика, проведен от Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ – Русе. Темата тази година насочва към главната цел на самодейността - да основава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено предусещане. „ Ex Libris – Ex Dilemma “ насочва предизвикателство към художниците да потърсят философската същина на многообразните алтернативи на актуалния човек и да насочат своите послания. Идеята е основаните в състезанието произведения да допрян фена, да предизвикат размисъл и прозрения. Събитието има спортен темперамент. Конкурсът е отворен за създатели от всички националности, без възрастови ограничавания. Участниците са разграничени в три категории – за деца и възпитаници до 14 година, младежи сред 14 и 26 години и лица над 26 години. Равносметката: 203 участници от 28 страни (България, Полша, Турция, Аржентина, Италия, Черна гора, Казахстан и др.) изпратиха 282 произведения. Доайен измежду участниците още веднъж е Дьорд Борос - маджарин по генезис, роден през 1934 година, който взе участие в състезанието от 2013 година до в този момент. Най-младият художник взе участие във форума за повторно. Той е роден през 2017 година и се споделя Роман Дарву от Канада.

Всички получени екслибриси са цифровизирани и са налични през уеб страницата и електронния азбучник на Библиотеката. Очакваме селекцията и оценяването на творбите от интернационално жури и стискаме палци на всички участници.

Церемонията по награждаването на отличените ще се състои през месец октомври т. година По време на събитието ще бъде открита галерия с произведения на участниците във форума. Както всяка година ще бъде отпечатан и пъстър двуезичен албум, включващ по една дребна графика на всеки художник.

Конкурсът за екслибрис се провежда за поредна година с финансовата поддръжка на Община Русе, по стратегия „ Култура “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР