През 2023 г. се отбелязва 40-годишнината от излизането на емблематични

...
През 2023 г. се отбелязва 40-годишнината от излизането на емблематични
Коментари Харесай

Няма да повярвате, че тези песни стават на 40 г. през 2023 г.


През 2023 година се отбелязва 40-годишнината от излизането на емблематични песни на реализатори като Мадона, U2, David Bowie, New order и Depeche Mode. 

U2 - Sunday Bloody Sunday

За " Sunday Bloody Sunday " фронтменът на групата Боно отдава респект към своя барабанист Лари Мълън в автобиографията си " Surrender ". Бойното барабанно интро е съвършеното начало на тази ария, която припомня за " Кървавата неделя " - един от най-мрачните дни от спора в Северна Ирландия. В неделя, 30 януари 1972 година, в Лондондери (местните поданици, за които това название е знак на английското господство, избират да го назовават Дери) английски парашутисти откриват огън по мирни стачкуващи и убиват 13 души. Семействата считат, че един от ранените в този ден, умрял по-късно, е 14-ият умрял в Кървавата неделя. Според формалното следствие гибелта му е настъпила по друга причина.


Заглавието носи закани за ирландската група и от двете страни на сектантското разделяне, споделя Боно. Първо и преди всички обаче хитовото парче, включено в третия албум " War ", трансформира Ю Ту в машина за пълнене на игрища.

 

Madonna - Holiday

През 1983 година се появява албумът " Madonna " на незнайна изпълнителка със същото име, включващ песента " Holiday ", която става първият хитов сингъл на певицата в Съединени американски щати.



По това време малко на брой могат да си показват в какво ще се трансформира тази певица, наречена след това Кралицата на попа. Историята обаче към този момент е в развой на основаване. " Тя е посочила зъбите си, знае какво желае ", написа Ерик Жан-Жан, съавтор на книга, озаглавена " 60 години поп музика ". Тогава Мадона към момента няма никакъв надзор върху продукцията. През 1984 година тя ще избере китаристът на група " Шик " Найл Роджърс за продуцент на втория ѝ албум, " Like A Virgin ", който провокира интернационален гърмеж.

Роджърс, който не е определен инцидентно, преди малко е продуцирал албума " Let's Dance " на Дейвид Боуи.

David Bowie - Let's Dance

" Той разчиташе на мен да му основа звучене, което да се хареса на допустимо най-вече хора ", споделя Найл Роджърс за срещата си с Боуи в бар в Ню Йорк.

С " Let's Dance " - албум, въодушевен от ария със същото заглавие Боуи, който има лимитирана публика, попада в паниката на голям триумф. Най-първите му почитатели обаче го укоряват, че е станал мейнстрийм, споделя Ерик Жан-Жан.



Когато Дейвид Боуи за първи път извършва песента " Let's Dance " на Найл Роджърс, тя не му проехтява като шлагер. Боуи обаче е уверен, че парчето е хитово.

Depeche Mode - Everything Counts

Парчето " Everything Counts " е революционно за " Депеш мод ". Сингълът бележи преход в лиричното наличие на групата. " Everything Counts " преглежда съответно въпроса за корпоративната лакомия и корупцията във Англия и осъжда конкуренцията за непрекъсната облага.



New Order - Blue Monday

" Ню ордър ", група, родена от пепелта на " Джой дивижън " след самоубийството на водача ѝ Иън Къртис, влиза в класациите несъзнателно, за разлика от Дейвид Боуи. Парчето " Blue Monday ", със своя тъмен текст и съвсем осемминутен формат, несъответствуващ за радио, става най-продаваният макси сингъл на винил в историята.

<
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР