През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите

...
През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите
Коментари Харесай

Оградата е меко казано ограда, тя не служи за възпрепятстване: Шефът на Гранична полиция

През 2023 година се чака още по-голямо нарастване на искащите да преминат незаконно границата ни поради геополитическата конюнктура, икономическата рецесия, филантропичната рецесия, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток. Границата ни обаче се охранява при извънредно тежки условия, съобщи в " Денят стартира " гл. комисар Росица Димитрова, шеф на Главна дирекция " Гранична полиция ".

Димитрова изясни, че чиновниците на " Гранична полиция " не разполагат с моторни транспортни средства с висока проходимост, оградата е по думите ѝ " меко казано ограда, тя не служи за възпрепятстване ", няма техника и видеонаблюдение в сектор 110 км в най-тежкия сектор в Странджа.

    " При тези условия, с неспособност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива мощ. Защото съкращаването на хора от " Гранична полиция ", неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова обстановка сега границата да я познават единствено чиновниците на " Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са подготвени, не познават територията ни ", сподели Димитрова.

По думите ѝ обаче България се оправя през миналата година на фона на невиждан напън, какъвто в никакъв случай не е имало до момента. Предотвратили сме противозаконното прекосяване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са арестувани към 90 000 нелегално преминаващи.

" Граничните управляващи, структурите на Министерство на вътрешните работи не са позволили тези хора да влязат в България - не мисля, че това демонстрира, че не се оправяме с мигрантския напън ", сподели Димитрова и изясни, че по данни на Фронтекск 330 000 са записаните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е нарастването на миналите през Западно Балканския маршрут и към 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

В Западно Балканския маршрут най-вече са регистрирани прекосяванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 по-голям от този сред България и Сърбия.

    " Ние задържаме навътре в страната ни мигранти, задържаме ги и на излаз. Правим го, с цел да пазиме Европа ", сподели Димитрова.

Тя удостовери, че един от арестуваните по случая с мигрантите край Локорско е някогашен граничар. Той е напуснал системата през 2008 година Два пъти обаче предходната година е спиран и арестуван с мигранти и има формирано досъдебно произвеждане против него.

Директорката на " Гранична полиция " означи, че за предходната година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и противозаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с дейно отнемане от независимост са едвам 159 души, останалите са санкции или условно наказване.

За миналата година в топ пет на обвинените за каналджийство са с изключение на български и турски жители, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, съветски.

    " Но има и богата палитра на жители на страни на Европейски Съюз, които идват у нас, с цел да извършат тази незаконна активност и нямат боязън от наказванията. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да получат санкция или условно наказване ", сподели Димитрова.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР