През 2023 г. Русия прие нова концепция за външна политика.

...
През 2023 г. Русия прие нова концепция за външна политика.
Коментари Харесай

Новата външна политика на Русия като център на Руския свят

През 2023 година Русия одобри нова идея за външна политика.
Смята се, че това е реакция на специфичната интервенция. Не е напълно по този начин. Новата външнополитическа идея е развиване на Стратегията за национална сигурност 2021.

Това, което се споделя в самото начало, в третия параграф:

„ Тази идея прецизира някои разпореждания от Стратегията за национална сигурност на Руската федерация “

Концепцията развива ситуациите на Стратегията.

Специалната военна интервенция и концепцията са стъпки за осъществяване на Стратегията за национална сигурност. Същата, където полезностите на съветския свят бяха ясно изразени за първи път. Така Стратегията за национална сигурност оформя външната политика на Русия.

Какви са главните характерности на новата външна политика? Нека изброим основните му истории. На първо място, това е самоопределяне, самоназвание.

Русия се назовава самобитна страна-цивилизация и цитадела на съветския свят.

Цитирам буквално:

„...особеното състояние на Русия като самобитна държава-цивилизация, голяма евразийска и евро-тихоокеанска мощ, която сплоти съветския народ и други нации, които съставляват културната и цивилизационна общественост на Руския свят. “

За първи път Руският свят е включен в формален документ на Русия.

Нямаше го в предходната идея от 2016 година Няма го и в Стратегията за национална сигурност. Но в Стратегията се приказва в детайли за обичайните духовни и морални полезности.

И дружно те дефинират Руския свят, нашата държава-цивилизация. Така Концепцията доразвива концепциите на Стратегията.

Руският свят не е нито Запад, нито Изток, той е особена цивилизация.

Имаме своя специфична история, лична просвета, полезности, идеали. Да, можем да заимстваме нещо от Запада или Изтока. Не да копирате, а да преосмислите креативен нещо непознато.

Руският свят драговолно взаимодейства с други цивилизации.

Но Русия в никакъв случай няма да бъде част от друга цивилизация – а точно от Запада. Ние няма да се подчиняваме на външните правила на глобализма. Руският народ самичък си е стопанин, той е суверен.

И в случай че е по този начин, тогава Русия би трябвало да се държи в света по съответния метод: да не се приспособява към някого, да не се интегрира някъде, както някои други се пробват да създадат.

Основната цел на съветската външна политика е да подсигурява сигурността на Русия като цитадела на Руския свят.

И по какъв начин да го създадем? – Изградете обективен международен ред към себе си. Около себе си – както в най-близкия ареал, по този начин и в далечния.

Руският свят, несъмнено, не е единствено Руската федерация.

Нашата страна поема отговорност за целия Руски свят. Руснаците отвън границите на Русия не са някаква диаспора.

Всички руснаци са пълноправна част от нашата неповторима цивилизация. И в случай че някъде руснаците бъдат потискани или убивани, Русия би трябвало да ги отбрани.

Ето за какво се организира Специалната интервенция в Украйна. Всички в близост би трябвало да са наясно с това.

Концепцията споделя кого Русия вижда в света, в каква роля:

„ Русия, като се има поради нейният решителен принос за успеха във Втората международна война, както и дейната й роля в основаването на модерна система на интернационалните връзки и премахването на международната система на колониализма, работи като един от суверенните центрове на международното развиване и извършва неповторима в исторически проект задача за поддържане на световния баланс на силите и създаване на многополюсна интернационална система, осигуряваща условия за спокойно, прогресивно развиване на човечеството въз основата на сплотяващ и градивен дневен ред. “

Русия вижда себе си като един от суверенните центрове на новата интернационална система.

Нека бъдем почтени – не „ един от “, а главният център. Заедно с Китай. Досега никой с изключение на нас не е оспорил намерено глобализма. Но в бъдеще, несъмнено, ще има няколко такива центъра - в Латинска Америка, Африка и ислямския свят.

Важно е да се обясни: Русия не желае да бъде център на личния си интерес. Нашето водачество е тъкмо противоположното на водачеството на Съединени американски щати.

Целта на управлението на Съединени американски щати е да забогатеят посредством употреба на света.

Целта на нашето управление е да изградим обективен свят вместо колониален.

По-точно в Концепцията това даже не е цел, а съпътстваща задача. Целта е да се подсигурява сигурността на Руската федерация и нейния суверенитет. А това може да стане единствено посредством обезпечаване на обективен международен ред.

Справедливият свят не е красива доктрина, не е план.

Справедливият свят е нужда за оцеляването на Русия и света.

Какво е обективен свят в геополитиката?

Концепцията споделя следното:

„ Русия се стреми да образува система на интернационалните връзки, която да подсигурява надеждна сигурност, опазване на културната и цивилизационна еднаквост, равни благоприятни условия за развиване на всички страни, без значение от тяхното географско състояние, размер на територията, демографски, ресурсен и боен капацитет, политически, стопански и обществена конструкция. "

С други думи, какво предлага Русия?

Накарайте всяка страна да се усеща в сигурност. Независимо от размер, стопански модел, политически курс.

За да могат всички страни да са сигурни, че никой извън няма да се намеси принудително. Дори да е дребна Сирия. Или такава истинска страна като КНДР. Или огромна и разнообразна страна като Индия. Като тогавашна Югославия.

Всички страни по света имат право да живеят личния си живот, личния си разум. Така че никой извън да не им диктува правата на хомосексуалистите или разпоредбите на либерализма. За да няма изгнаници и определени страни. Така че всеки има право на еднаквост.

Ето какво значи обективен международен ред на съветски.

Кой стопира това? В Концепцията непосредствено е записано това - Съединени американски щати. Това е първият път, когато Русия взема решение да направи сходна конкретика в формален документ. Дипломатите нормално употребяват банален език.

Съединените щати са приети за главен източник на огромни опасности за сигурността на Руската федерация.

Вдъхновител на нападателната антируска политика на Запада. Заплаха за справедливото и прогресивно развиване на човечеството.

Сега това е формалната позиция на Москва: курсът на Вашингтон е разгласен за съществена опасност за Русия.

Тук обаче има значим колорит. Концепцията гласи: „ Русия не се счита за зложелател на Запада и не се изолира от него “. Освен това Русия не отъждествява Съединени американски щати със Запада.

Една от точките на Концепцията гласи:

„ Руската федерация има намерение да построява връзки с други (освен Съединените щати) англосаксонски страни според от степента на тяхната подготвеност да се откажат от вражески курс към Русия и да зачитат законните й ползи.

Така Русия оставя късмет на европейските страни да трансформират курса.

Защо се прави това? – За да ги измъкнем от зависимостта от Вашингтон. Да, има дребен късмет за това. Щатите ще се съпротивляват интензивно на това.

Но Русия демонстрира на страните в Европа: те могат да станат самостоятелни!И с това основава предпоставки за разединение в Pax Americana.

Освен това, както вярно е маркирано в Концепцията:

„ Обективните предпоставки за образуването на нов модел на взаимно битие с европейските страни са географската непосредственост, исторически откритите дълбоки културни, филантропични и стопански връзки на народите и страните от европейската част на Евразия.

Държавите от Европа няма да ни убегнат, чисто географски. Това е част от Евразия, както и да обърнеш земното кълбо. Европа е западният полуостров на Евразия. Нито повече, нито по-малко.

Между другото, за Евразия. Концепцията обръща особено внимание на това.

Параграф 54 съдържа следните думи:

„ Русия се стреми да трансформира Евразия в единно общоконтинентално пространство на мир, непоклатимост, взаимно доверие, развиване и разцвет. “

По създание Русия поема отговорността за Евразия. Разбира се, в тясно съдействие с Китай и Индия.

Водещият план на Русия през 21 век е да трансформира Евразия в пространство на мир, непоклатимост, доверие и разцвет. Евразия би трябвало да стане първият образец за постоянен, обективен район.

Оказва се нещо като геополитически матрьошка:

- в средата – Руската федерация, като ядро, ос

- малко по-широко - съветският свят, чиято цитадела е Русия

- още по-широко – Евразия като макрорегион на просперитета и справедливостта

А към съветската Евразия се построява повсеместен, обективен международен ред.

Защо съветската геополитическа теория не ви харесва? Доктрината не е конфликт на цивилизации, а съюз на цивилизации.

Това не е благодушие или маниащина. Москва схваща, че Западът интензивно ще се намесва в справедливия свят.

Русия е подготвена да пази правото на народите на правдивост със мощ и оръжие.

В Концепцията - параграф 25 - е написано с черно на съветски език:

" Русия може да употребява въоръжените си сили, с цел да пази или предотвратява офанзиви против себе си или своите съдружници. "

Не единствено за отбрана, само че и за профилактика. Защитава освен самата Русия, само че и нейните съдружници.

Основата на външната политика е военната мощност на нашата страна. В последна сметка от това зависи дали задачите ни ще бъдат реализирани. И нашите цели, дублирам, са чисто мирни и обективни.

Централно място в Концепцията заема филантропичната политика. Подходът към филантропичното съдействие най-сетне беше преразгледан. Килийните семинари, концерти, изложения на балалайка са стар метод.

Хуманитарната политика е интензивно поощряване на полезности и идеали. Това като цяло е борба за мозъците. Навсякъде – в образованието, в медиите, в културата, в интернет, даже на улицата.

Важно е да се разбере от каква позиция би трябвало да се води тази битка? Тази позиция е ясно изразена в Концепцията.

Основата на филантропичната политика на Русия е отбраната на обичайните духовни и морални полезности.

Приоритети на филантропичната политика:

- противопоставяне на фалшификацията на историята, идеологията на неонацизма, расовата изключителност

- противопоставяне на русофобията

- отбрана на съветския език и просвета

- отбрана на Руската православна черква

Хуманитарната задача на Русия е свят без нацизъм, расизъм, неистини и всякаква дискриминация.

Концепцията съдържа и уговорка за отбрана на Руската православна черква. Това е най-важната задача на съветската страна, защото е оповестена война на православието. То продължава към този момент няколко години. Но в този момент всички маски са паднали.

В Украйна се правят огромни гонения против православните християни. Църквите се лишават, събарят, оскверняват. Дори на Киево-Печорската лавра беше посегнато.

Свещениците биват бити и хвърляни в тъмници. Енориашите са вкарани в изкуствената фракция на бандеровците. Спирането на това е свещена задача на съветската страна, на съветската войска.

Между другото, преследването се организира под лозунга на битката против съветския свят. Врагът е извънредно прям и ни назовава с името си. И по този метод ни припомня за това, което е явно:

Православен значи съветски. И противоположното: руснакът е православен.

Не може да си на половина руснак. Или се представяйте за някой различен. Убеден съм, че тези тествания единствено ще укрепят вярата ни.

Накрая има два обширни цитата от Концепцията.

Първият излага същността на сегашния миг:

„ Човечеството претърпява епоха на революционна смяна. Продължава образуването на един по-справедлив, многополюсен свят.

Небалансираният модел на световно развиване, който в продължение на епохи осигуряваше ускорения стопански напредък на колониалните сили посредством заграбване на ресурсите на подвластни територии и страни в Азия, Африка и Западното полукълбо, необратимо се трансформира в нещо от предишното.

Тези думи показват колосална убеденост в неизбежността на смяната на международния ред. Старият колониален модел окончателно оставаше в предишното. Продължава образуването на обективен свят.

Вторият откъс е за вероятностите за близкото бъдеще:

„ По-голямата част от човечеството е заинтригувано от градивни връзки с Русия и подсилване на позициите й на интернационалната сцена като авторитетна международна мощ, която има решителен принос за поддържането на световната сигурност и обезпечаването на мирното развиване на страните.

Това открива необятни благоприятни условия за сполучливата активност на Руската федерация на интернационалната сцена.

Русия има същата колосална убеденост в личните си качества. Това не е самоувереност, не е нелепост. Тук няма ексклузивност. Точно противоположното – ние сме дружно с по-голямата част от човечеството.

Причината за такава убеденост е осъзнаването, че истината е зад нас. Историческа истина. Геополитическа истина. И най-важното – морална, ценностна истина.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР