През 2023 г. нетният лихвен доход на европейските банки -

...
През 2023 г. нетният лихвен доход на европейските банки -
Коментари Харесай

Повишени лихви донесоха 110 млрд. евро допълнителни печалби на европейските банки

През 2023 година чистият лихвен приход на европейските банки - сумата, получена от лихви по заеми минус сумата, платена като рента по депозити - се е повишила с 40% с помощта на повишаващите се лихви. Това написа Financial Times, базирайки се на предварителни калкулации на швейцарската банка UBS. Повишаването на лихвените проценти донесе на банките спомагателни облаги от съвсем €110 милиарда Ако през 2021 година, т.е. преди Централната банка да стартира да покачва главните лихвени проценти, чистият приход на европейските банки е бил €270 милиарда, то тази година, съгласно оценки на UBS, ще доближи €378 милиарда Благодарение на това банките усилиха изплащането на дивиденти на акционерите - от €90 милиарда през 2021 година на €121 милиарда тази година.

В същото време специалистите означават, че макар растежа на приходите пазарната капитализация на европейските банки към момента доста изостава от техните американски съперници. „ Европейските банки изпревариха пазара с повече от 50% от края на 2020 година, до момента в който към момента търгуват на равнище, което допуска облаги с 30% под нашите прогнози “, споделя анализаторът на UBS Джейсън Напиер.

Това се дължи, наред с други неща, на обстоятелството, че банките чакат Европейските централни банки да понижат лихвите напролет на 2023 година, което ще докара до понижаване на приходите. Освен това опасенията от криза, ниското търсене на заеми, вероятно повишение на финансовите условия и увеличение на броя на банкрутите при започване на годината оказват отрицателно въздействие върху акциите им.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР