През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите

...
През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите
Коментари Харесай

НАП разкри над 20 млн. лв. неплатени данъци от продажби в интернет

През 2023 година Национална агенция за приходите е стартирала 989 проверки на продажбите в интернет и вследствие на завършилите през годината 842 проверки са разкрити в допълнение данъчни и осигурителни отговорности за 22,618 млн. лв.. Други 4,5 млн. лева са платени непринудено с корекции в данъчните заявления в резултат на инспекциите. Това излиза наяве от доклада на Национална агенция за приходите за активността й през предходната година.

Информация кой какви приходи от продажби в интернет е осъществил, приходната организация получава от куриерските компании въз основата на изпратени пощенски колета с натрапен платеж. Именно тези суми Национална агенция за приходите показва в авансово попълнените данъчни заявления. Ако става въпрос за продажба на персонално имущество и движимости, закупени за персонално прилагане, то получените приходи са необлагаеми и би трябвало да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна акция 9266 физически лица са удостоверили приходите от продажби в интернет в авансово попълнените данъчни заявления. Общата сума на заявената данъчна основа е в размер на 27,763 млн. лева, а размерът на налога – 3,667 млн. лева

Приходната организация е провела три телефонни акции през 2023 година, като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са правили комерсиална активност в интернет, само че осъществените приходи не са декларирани. В резултат на това 2064 жители са подали нови или коригиращи заявления, като са оповестили облагаем приход за малко над 18 млн. лева, а дължимият налог е 1,6 млн. лева На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат непринудено данъчни заявления, са предоставени контролни производства.

От позиция на данъчното законодателство тази търговия не се разграничава значително от елементарната. Данъкът върху приходите на физически лица от продажби в интернет е със ставка 15%, когато те работят като търговци - редовно купуват артикули за да ги препродават. Начинът на облагане е като при едноличните търговци - не се таксуват приходите от продажбата, а осъществената облага. Освен това преди да се начисли налогът, тези търговци би трябвало да приспадат осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Срокът за обявление и дефинитивно заплащане на налога е до 30 юни на идната година.

В останалите случаи данъкът е 10% върху общата годишна данъчна основа и за внасянето му е до 30 април на идната година, когато се и заявяват в Приложение 3 за приходи от друга стопанска активност в данъчната декларация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР