През 2023 г. компенсационните пакети на изпълнителните директори на най-големите

...
През 2023 г. компенсационните пакети на изпълнителните директори на най-големите
Коментари Харесай

Най-скъпоплатените директори на компании за 2023 година

През 2023 година компенсационните пакети на изпълнителните шефове на най-големите американски компании доближиха нови висоти, основно с помощта на забележителните награди с акции.

Анализ на The Wall Street Journal разкрива, че медианното заплащане на изпълнителните шефове на фирмите от S&P 500 е достигнало рекордните $15.7 милиона, спрямо $14.5 милиона през миналата година. Анализът, основан на данни от MyLogIQ, демонстрира, че половината от изпълнителните шефове са спечелили най-малко $15.7 милиона, а няколко от тях са надхвърлили $50 милиона.

Сред забележителните констатации са:

  • Хок Тан от Broadcom е най-високоплатеният основен изпълнителен шеф с заплащане в размер на $162 милиона, което значително зависи от това дали ще остане на поста си в продължение на пет години и дали цената на акциите на Broadcom ще реализира избрани цели.
  • Никеш Арора от Palo Alto Networks получи $151 милиона, най-вече под формата на финансови награди, които се получават за три години.
  • Стефан Шварцман от Blackstone получи $120 милиона, като компанията означи 83% обща възвръщаемост, която изпреварва другите американски мениджъри на активи.

Сред другите най-добре печелещи са:

  • Кристофър Уинфри от Charter Communications, който завоюва $89.1 милиона най-вече под формата на варианти и акции, които се получават за пет години.
  • Уил Лансинг от Fair Isaac, чийто пакет от $66 милиона беше доста повишен от еднократна премия в размер на $30 милиона.

Структурата на възнагражденията на изпълнителните шефове мощно благоприятстваше премиите с акции, които обвързват тласъците за изпълнителните шефове с възвръщаемостта на акционерите, само че могат доста да се трансформират според от резултатите на акциите.

Например Дженсън Хуанг от Nvidia стана очевидец на обстоятелството, че цената на лимитираните му акции се е нараснала четирикратно до $107.5 милиона, защото цената на акциите на Nvidia се е утроила през годината.

Въпреки високите доходи разликата в заплащането сред изпълнителните шефове на най-добре и най-зле представящите се компании е минимална, като медианното общо възнаграждение е $14.6 милиона за долните 20 % и $15.7 милиона за горните 20%.

Сред най-добре представящите се компании през 2023 година са:

  • Nvidia: Възнаграждението на Дженсън Хуанг отразява 215% обща възвръщаемост на акциите.
  •   Meta Platforms: Марк Зукърбърг получи 194% възвръщаемост.
  • Royal Caribbean Group: Джейсън Либърти регистрира 162% възвръщаемост, откакто се възвърне от забележителните загуби по време на пандемията.

Като цяло пакетите от хонорари на изпълнителните шефове са структурирани по този начин, че да възнаграждават дълготрайните резултати, като забележителна част от тях са обвързани с акции и варианти, които зависят от постигането на бъдещи финансови и оперативни цели. Тази обязаност има за цел да подтиква корпоративния триумф, макар че може да докара до забележителна колебливост на приходите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР