През 2023 г. Хърватия се радва на рекордни цифри в

...
През 2023 г. Хърватия се радва на рекордни цифри в
Коментари Харесай

2023-а е рекордна за туризма в Хърватия

През 2023 година Хърватия се радва на рекордни числа в туристическия си бранш, откакто се причисли към Шенген и еврозоната. Туризмът заема внушителните 20% от хърватската стопанска система. Отрасълът се възвърне през 2022 година, откакто регистрира спад по време на пандемията, каквато беше и наклонността у нас.

 

От Хърватската туристическа асоциация разясниха, че нощувките са се нараснали с 11% спрямо 2019 година, която е била рекордна по гости. През миналата година пък туристическият отрасъл в страната е осъществил внушителни доходи от над 13 милиарда евро като се чакат още по-високи облаги през тази година. Според представителите на сектора новата наклонност на увеличение на броя на туристите през уикендите е директен резултат от присъединението на страната към Шенген, което улеснява пътуванията. Особено дейни се оказват туристите от околните на Хърватия страни като Словения, Италия и Австрия и Бавария. Асошиейтед прес показва, че „ перлата в короната “ за по-младите туристи е град Дубровник, който се трансформира в натурален фон за хитовия сериал „ Игра на тронове “. Градът, който е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО, бележи растеж на туризма през последните години, като през 2019 година в него са пристигнали над 1,2 милиона гости.

Сега обаче управляващите в Хърватия са изправени пред ново предизвикателство, а точно намирането на работна ръка. Досега страната разчиташе главно на локални служащи за туристическата си промишленост, само че данните за издадените разрешителни за работа демонстрират, че от ден на ден работодатели би трябвало да търсят задгранични чиновници, с цел да запълнят празните работни места.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР