През 2023 г. България е първа по намаляване на парниковите

...
През 2023 г. България е първа по намаляване на парниковите
Коментари Харесай

Борислав Сандов: България отбелязва сериозен напредък в намаляването на парниковите емисии

През 2023 година България е първа по понижаване на парниковите излъчвания за първото и второто тримесечие на 2023 година измежду всички членки на Европейски Съюз. Борислав Сандов, някогашен министър на околната среда и водите, разяснява тематиката в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

" Предпочитам да вървя пеш, да карам велосипед или да пътувам с градски превоз постоянно, когато мога. В краен случай употребявам автомобил и приканвам всички да разчитат повече на различни способи на напредване “, сподели Сандов.

" Европейски Съюз като цяло е най-добре прилагащ ограниченията за ограничение на излъчванията си, само че исторически видяно ние сме най-големите генератори на тези излъчвания. Онези, които са били разрастващи се страни, не са могли да усилят икономическото си развиване и би трябвало да им дадем опция да се употребяват още от фосилните горива. Науката споделя изрично не. Тази година ще имаме най-горещата година- десета поредна. Увеличава се световната температура, която е на границата на безвредното. Ако тя се увеличи с над 1,5 градуса, ще отключим процеси, които няма да можем да спрем “, цитира научни разработки Сандов. Бихме имали проблеми с изхранването на популацията и с фрапантни метеорологични феномени, които биха зачестили при такова покачване на температурата, посочи той.

Някои страни предходната година усилиха военното си произвеждане по отношение на войната в Украйна. Ускореното възобновяване на стопанските системи след пандемията също води до ускорени излъчвания, означи Сандов. България от ден на ден ползва нисковъглеродни или безвъглеродни други възможности. Това е европейска наклонност. Пример за това е внедряването на възобновими източници в производството на електрическа енергия. Тази година ние имахме дял на слънчевата сила по-голям от този на АЕЦ и Топлоелектрическа централа, посочи Борислав Сандов.

Енергията, създадена от ВЕИ, е най-евтина на пазара. Част от ТЕЦ-овете още съществуват, тъй като КЕВР подписва контракти с тях на годишна база на по-висока цена от пазарната. " Въглеродният диоксид не се мери. Той се пресмята на база на формула – в случай че дружество създава сила от въглища, хващаме брикет от въглища, вкарваме го в лаборатория и изчисляваме какъв брой излъчвания емитира. Гледаме какъв брой въглища е изгорило предприятието в сметката му и изчисляваме излъчванията. 7 от Топлоелектрическа централа -овете у нас се ревизират от Европейската прокуратура за това дали са споделили с институциите действителното произвеждане на излъчвания “, акцентира събеседникът.

Очаква се България да свие с 40% излъчванията от енергетиката през 2024-2025, планува Планът за възобновяване, сподели още Борислав Сандов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР