През 2023 г. България е изразходвала 1,9 милиарда долара (3,47

...
През 2023 г. България е изразходвала 1,9 милиарда долара (3,47
Коментари Харесай

България похарчила 1,87% от своя БВП за отбрана

През 2023 година България е изразходвала 1,9 милиарда $ (3,47 милиарда лева), или 1,87 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

Това излиза наяве от годишния на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберт. Той бе огласен през днешния ден в централата на пакта в Брюксел.

Данните са за 31 страни и не обгръщат Швеция, която се причисли предходната седмица.

По разноски за защита като % от Брутният вътрешен продукт страната ни заема 13-о място от общо 31 страни членки. Първа е Полша с с 3,92%, като изпреварва даже Съединени американски щати (3,24%).

Повече от нас за защита харчат също Гърция, Естония, Литва, Финландия, Латвия, Англия, Унгария, Словакия, Дания и Франция.

В дъното са Люксембург (1,01%), Белгия (1,21%) и Испания (1,24%).

През 2014 година, след анексията на Крим от Русия, НАТО сложи за цел всички страни членки да харчат годишно минимум 2 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

84 на 100 от интервюираните у нас считат, че България би трябвало да резервира или да усили % на разноските за защита, излиза наяве още от отчета. 10 % са на мнение, че би трябвало да се харчат по-малко пари, а 6% не знаят. Според общо 61 на 100 от интервюираните в страните членки желаят разноските да бъдат увеличени.

56 % от българите желаят страната ни да остане член на НАТО. Точно два пъти по-малко – 28%, биха грасували за излизане. Останалите 16 на 100 не знаят по какъв начин да отговорят.

Две балкански страни членки са на двата полюса по този индикатор. Всички интервюирани в Албания, или 100 %, желаят Страната на орлите да остане в пакта. Докато 44 на 100 от запитаните в Черна гора желаят излизане. С два % повече са искащите адриатическата перла на някогашна Югославия да резервира участието си в НАТО.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР