През 2023 г. Apple за първи път стана най-големият производител

...
През 2023 г. Apple за първи път стана най-големият производител
Коментари Харесай

Apple изпревари Samsung и вече е най-големият производител на смартфони в света

През 2023 година Apple за първи път стана най-големият производител на смарт телефони в света по размер, поставяйки завършек на 12-годишното царуване на Samsung като водач в промишлеността, защото потребителите минават към по-скъпи телефони, написа Financial Times.

Според изследователската група IDC предходната година производителят на iPhone е бил единственият огромен производител на телефони, който е отбелязал годишен растеж на бройките, като през 2023 година доставките са се нараснали с 3.7% до 234.6 млн. броя, с което са изпреварили Samsung с неговите 226.6 млн. броя.

Този растеж от страна на Apple пристигна в годината, която беше най-лошата от десетилетие насам за пазара на смарт телефони, като доставките на устройства спаднаха с 3.2% до 1.17 милиарда броя ", заяви IDC.

По отношение на приходите и облагата Apple от дълго време е най-големият производител на смарт телефони, с помощта на преобладаващата позиция на iPhone във високия сегмент на пазара. Миналата година обаче беше първата, в която компанията беше водеща и във връзка с размера.

Samsung, която се готви да пусне на пазара флагманския си модел Galaxy S24 тази седмица, регистрира 13.6% спад на доставките през предходната година, защото Huawei възвърне каузи си в Китай, а по-евтините производители на телефони с Android означиха по-силен растеж.

По-специално, китайският производител Transsion - чиито марки Tecno, Infinix и itel го трансфораха в преобладаващата компания за смарт телефони в Африка - означи растеж от 30.8% през предходната година, което го сложи в челната петица след Xiaomi и Oppo.

През 2023 година Samsung се концентрира върху сегмента от междинен до висок клас за реализиране на доходност, само че загуби дял в сегмента на ниския клас, а също и водещата си позиция на международния пазар ", сподели Амбър Лиу, управител в изследователската група Canalys, която също класира Apple като пазарен водач предходната година в данните.

От Canalys обявиха, че доставките на смарт телефони са се нараснали с към 8% на годишна база през четвъртото тримесечие, обръщайки седем поредни тримесечия на спад, защото търсенето от страна на купувачите по празниците се е подобрило.

В петък Apple загуби позицията си на най-ценна обществена компания в света от остарелия си съперник Microsoft, защото Wall Street се притесняваше от вероятностите за продажбите на iPhone в Китай. Според данни на IDC, оповестени в понеделник, продажбите на iPhone на Apple обаче са се възстановили с 11.6% през четвъртото тримесечие след стартирането на последните модели на пазара през септември.

Класацията на пазара на смарт телефони се промени до неразбираемост, откогато Samsung зае първото място през 2011 година, когато Nokia, LG и BlackBerry бяха водачи на пазара. Тъй като технологията на смарт телефоните съзрява и новите функционалности стават все по-постепенни, потребителите обновяват ежедневните си устройства по-рядко, в сравнение с преди.

Но когато клиентите подменят телефоните си, от ден на ден от тях избират по-скъпи и по-функционални устройства - от това значително се възползва Apple, която през последните години увеличи цените на iPhone.

Непрекъснатият триумф и резистентност на Apple значително се дължат на засилващата се наклонност на премиум устройствата, които в този момент съставляват над 20% от пазара, подхранвана от нападателните предложения за замяна и проектите за безлихвено финансиране ", съобщи Набила Попал, шеф на проучванията в IDC.

" Въпреки че през втората половина на 2023 година видяхме мощен растеж от страна на играчи от невисок клас с Android като Transsion и Xiaomi, произлизащ от бързия напредък на разрастващите се пазари, най-големият победител явно е Apple ", добави Попал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР