През 2023 г. алиансът БРИКС отбеляза растеж, тъй като прие

...
През 2023 г. алиансът БРИКС отбеляза растеж, тъй като прие
Коментари Харесай

Как разширяването на БРИКС може да се отрази на пазарите на петрол

През 2023 година алиансът БРИКС означи напредък, защото одобри няколко нови страни членки, които публично затвърдиха участието си при започване на 2024 година

Сред тези попълнения бяха страни със мощни стопански системи, в това число ОАЕ и евентуално Саудитска Арабия. Тези страни извличат благосъстоянието си най-вече от изобилието на естествени запаси, по-специално от нефт.

Очаквайки по-нататъшно разширение през 2024 година, БРИКС е подготвен освен да усили груповия си Брутният вътрешен продукт, само че и да окаже по-голямо въздействие на международните пазари на нефт. Алиансът към този момент е постигнал забележителен прогрес в одобряването на контрола върху по-голям дял от търговията с нефт и в насърчаването на дедоларизацията. Понастоящем БРИКС управлява 47% от международния пазар на нефт, като засенчва скромните 2.1% на Съединени американски щати.

Нарастващият размер на блока БРИКС съставлява предизвикателство за ползите на Съединени американски щати поради относително лимитираните им петролни запаси. Следователно залогът за Съединените щати е огромен, изключително в случай че БРИКС стартира да приема локални валути за покупко-продажбите с нефт, което може да понижи господстващото състояние на щатския $.

Освен това Китай, който е главен основател на самодейността БРИКС, доста разшири въздействието си в петролния бранш. В това число се възползва от намалените цени на суровия нефт, като от декември насам натрупва големи ресурси . Макар че това се дължи частично на глобите против Русия, то акцентира стратегическата позиция на Китай да извлече обилни изгоди от БРИКС и нейната траектория на напредък.

Забележително е, че други членове на БРИКС като Русия и Южна Африка също започнаха да правят покупко-продажби с нефт отвън сферата на щатския $. С включването на спомагателни богати на нефт страни в разширението на блока тази наклонност се чака да набере още по-голяма скорост през 2024 година, изключително в случай че още богати на нефт стопански системи решат да се причислят по-късно през годината.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР