През 2023 г. 78 463 граждани и представители на организации

...
През 2023 г. 78 463 граждани и представители на организации
Коментари Харесай

Над 78 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана през 2023 г.

През 2023 година 78 463 жители и представители на организации са потърсили подпомагане от институцията на омбудсмана , от тях 36 694 са се обърнали с групови подписки и тъжби по разнообразни проблеми. Това демонстрират данните от Годишния отчет за активността на националния публичен защитник  за 2023 година, който през вчерашния ден беше импортиран в Народното събрание.

Също по този начин 26 344 жители са изслушани в приемните , проведени от омбудсмана и заместник-омбудсмана, в столицата и цялата страна. Получените тъжби в институцията са тъкмо 15 425 броя, от тях преди всичко са сигналите от консуматори на публични услуги 5551 , следвани от тези, свързани с нарушени обществени права, обучение и опазване на здравето – 2757, а на трето място са жалбите и сигналите, свързани с правото на благосъстоятелност – 1434.

„ Статистиката в годишния доклад за 2023 година удостоверява една трайна наклонност – обичайно най-вече са жалбите за нарушени потребителски права. Около 37% от жителите се оплакват от снабдители на публични услуги и частни юридически лица – електроразпределителни сдружения и ВиК, мобилни оператори, банки, колекторски компании “

Това отбелязва в увода на отчета проф. Ковачева и акцентира, че за жалост 2023 година е била следващата година, в която Народното събрание не оставя време за приемането на съответни стъпки за решение на три съществени казуса на потребителите.

Първата стъпка е приемането на Закона за несъстоятелността на физическите лица , тъй като България продължава да бъде единствената страна в Европейския съюз /ЕС/, която няма законодателство, обвързвано особено с банкрута на физическите лица и страната ни към момента е преди всичко по неприятни заеми в Европа.

Втората стъпка е нуждата от регламентиране на активността на колекторите .

„ Като народен омбудсман считам, че е извънредно време да се одобри закон, който изрично да спре всички безскрупулни практики, прилагани до момента за напън и принуждаване на хората да заплащат, без да се регистрира тяхното персонално, фамилно и здравословно положение, просрочени отговорности, с способи на „ увещание “ на ръба на закона и с позоваване на неразбираеми клаузи, които неведнъж усилват отговорностите “ , акцентира омбудсманът.

Третият предпочитан въпрос за отбрана правата на потребителите, посочен от Диана Ковачева, е нуждата от приемане на законодателни решения за неравноправните клаузи в договорите на компаниите за бързи заеми .

„ Изпратих рекомендация до ръководителя на Народното събрание и по отношение на Законопроекта за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите, импортиран от Министерския съвет на 13 април 2023 година Този законопроект, който е от изключително значение за отбраната на правата и ползите на жителите в качеството им на консуматори, обаче не е поставян на дневен ред за разискване и гласоподаване към този момент 8 месеца “ , обръща внимание проф. Диана Ковачева.

От отчета излиза наяве още, че изпратените мненията от институцията на омбудсмана през 2023 година са 9856, а рекомендациите до разнообразни обществени и частни органи, държавни и общински институции – 3245, като от тях 92% са изпълнени напълно или отчасти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР