През 2023 г. 15 регионални ВиК оператори ще получат по-малко

...
През 2023 г. 15 регионални ВиК оператори ще получат по-малко
Коментари Харесай

КЕВР ще намали одобрените цени на ВиК операторите с ниска ефективност

През 2023 година 15 районни ВиК оператори ще получат по-малко нарастване на цените на ВиК услугите спрямо утвърдените цени в техните бизнес проекти. За шест от тези сдружения настоящите все още цени даже ще бъдат понижени.

За 5 районни сдружения се предлага по-високо нарастване по отношение на утвърдените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, оповестиха от КЕВР.

Това плануват отчетът на КЕВР и планът за решение за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2023 година

В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, след третата и след петата година от приемането на бизнес проектите на ВиК сдруженията КЕВР е нормативно задължена да актуализира одобрените с 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията цени на услуги за идната година.

При изменението на цените регулаторът регистрира спомагателни индикатори за осъществяване, а освен насъбрания инфлационен показател от датата на приемане на бизнес проектите.

В откритото съвещание участваха представители на ВиК сдружения от цялата страна, а в публичното разискване – от Министерство на регионалното развитие, Омбудсмана на Република България, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, Българската асоциация по водите, Съюзът на ВиК операторите, Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ и Община Бургас.

На откритото съвещание част от представителите на ВиК сдруженията, за които се планува понижение на цените, обявиха, че регулаторът би трябвало да регистрира в по-голяма степен утежняването на цялостната икономическа среда с нараснали разноски за електрическа енергия и материали, както и насъбраната инфлация.

Според други ВиК сдружения промените са оправдани и Комисията вярно е отчела осъществяването на индикаторите за активността.

На публичното разискване представителят на Министерство на регионалното развитие посочи, че преди понижението на цените за обособени оператори регулаторът би трябвало да извърши по-пълна инспекция и да им даде съответни инструкции по отношение на неизпълнението на условията.

Според Омбудсмана в изискванията на рецесия цените не би трябвало да бъдат повишавани, а определянето на равнището на обществена търпимост следва да се прави въз основа на надеждни данни.

Браншовият профсъюз към КНСБ е на мнение, че финансовите корекции на бизнесплановете след 3-та и 5-та година водят до дисбаланс в прогнозните доходи на сдруженията, което не подсигурява тяхното стабилно развиване.

Според синдиката на КТ „ Подкрепа “ е нужна смяна на формулата за установяване на инфлацията, защото заради забавеното приемане на някои бизнес проекти тя не е регистрирана в цялостна степен.

От БАВ се оповестиха за смяна в нормативната уредба, с която да се даде опция за поправяне на цените заради по-късно приемане на проектите.

Съюзът на ВиК операторите е на мнение, че понижението на цените слага сдруженията в мъчно състояние, защото се отразява на вложенията.

От Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ показаха мнение против изменението на цените. Според организацията обществената търпимост не е регистрирана въз основа на действителни данни, индикаторите за успеваемост не се извършват и са нужни нови решения за осъществяване на действителна промяна във водния бранш.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР