През 2023 г. 111 лица са хоспитализирани с психични/поведенчески разстройства

...
През 2023 г. 111 лица са хоспитализирани с психични/поведенчески разстройства
Коментари Харесай

Коя е най-разпространената дрога във Варна?

През 2023 година 111 лица са приети в болница с психични/поведенчески разстройства след приложимост на наркотични субстанции във Варна. Това са случаи отвън тези, свързани с острите интоксикации.

Марихуаната остава най-разпространената дрога измежду всички възрастови групи. На второ място се подреждат стимуланти – главно метамфетамин и по-рядко екстази и кокаин. Сред подрастващите и младите пълнолетни добиват все по-голяма известност канабиноиди, популяризирани под формата на етерични масла за електронни устройства за пушене („ вейп “).

Това демонстрират систематизираните данни в осведомителния бюлетин на общинската дирекция „ Превенции “, включващ преглед на тендециите, свързани с използването на наркотични субстанции през 2023 година.

Комбинираната приложимост на наркотични субстанции (марихуана, метамфетамини, синтетични канабиноиди) и алкохол продължава да бъде определящ фактор за настъпилите здравни последствия. През предходната година се следи при случаи на остри интоксикации хоспитализации в психиатричните клиники в УМБАЛ „ Св.Марина “ – Варна. Повод са развити психични/поведенчески разстройства, дължащи се на приложимост на наркотични субстанции.

За втора поредна година е висок делът на острите интоксикации, провокирани от приложимост на опиоиди (напр. Хероин). Причина може да е „ трайното “ настаняване на фентанил и негови аналози на противозаконния пазар в града.

Хоспитализации, свързани с използването на наркотични субстанции

Лекуваните за първи път в клиниките съставляват 35% от всички хоспитализации (намаление с 15% по отношение на 2022 г.)

Психичните и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана приложимост на наркотични субстанции (основно производни на амфетамина, канабис (марихуана), синтетични канабиноиди) „ покриват “ над 75% от всички случаи.
Сред приетите в болница има 10 лица сред 14 и 17 години. Средната възраст на всички приети в болница пълнолетни е 32.7 години.

При децата, използвали опиати, в 4 от общо 10 случая е открита психотична симптоматика, директно обвързвана с използването на наркотични субстанции. Това не са лица, при които има съпътстващо, друго психологично заболяване или така наречен „ двойна диагноза “. Става дума за група от психотични прояви , които се появяват по време на или директно след приложимост на психоактивни субстанции, като най-често се следят халюцинации, налудности, възбуденост или ступор и абнормен афект, който може да варира от натоварен боязън до възторг.

Съотношението мъже/момчета: жени/момичета се резервира на 6:1. Пациентите на възраст над 30 год. съставляват близо 61% от всички хоспитализации. За съпоставяне - междинната възраст на пълнолетните приети в болница лица през 2007 година е била 26 година, а през 2019-та - 31.5 година

Данните на Министерство на вътрешните работи за противозаконния пазар на опиати

По данни на ОД на Министерство на вътрешните работи най-често на противозаконния пазар на опиати в града се следи канабис (марихуана), производни на амфетамина и хероин. През изтеклата година на уличния пазар са се появили нови типове аналози на синтетичния опиоид фентанил. Марихуаната на пазара е с български генезис и се отглежда във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се следи предложение на марихуана от задграничен импорт. Продава се на цена от 20 лева за един „ кантарен “ грам, само че действително този грам се разделя на четири, като всяка част се продава на цена от 5 - 7 лв..

През октомври 2023г. канабиноидът Нетна настояща стойност (Хексахидроканабинол) e включен в забранителните описи у нас, само че все пак продължава да се търси от младежите на територията на града, установяват от полицията.

Веществото се популяризира като пълнители за устройства за пушене („ вейп “ устройства, електронни цигари), като цената варира от 45 до 120 лева и зависи дали се продава обособена капсула или цялото устройство.

Матамфетаминът се създава в домашни условия от артикули, които се продават свободно в комерсиалната мрежа. Цената на този тип наркотично вещество е за 0,10 – 0,13 гр. 10 /десет/ лв. на дребно. Закупен на едро цената е 40 лв. за кантарен грам.

Средната цена на улично равнище на хероина е 60 лева за грам, на кокаин – 120 лева за грам, амфетамин (прах) – 15 лева за грам, екстази – 15 лева за таблетка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР