През 2022 година в Русия цените на заемите и ипотеките

...
През 2022 година в Русия цените на заемите и ипотеките
Коментари Харесай

Русия може да повиши таксите за заеми и ипотеки за неваксинирани срещу коронавирус

През 2022 година в Русия цените на заемите и ипотеките ще се покачат за неимунизирани. Твърдението е на Асоциацията на банките в Русия, представено от вестник " Известия " и Блумбърг.

Причината се трансферира на застрахователните компании, които трябвало да усилят наградата при застраховка " Живот " за неимунизирани поради нараснал риск. " От 2022 година при кандидатстване за ипотечен или потребителски заем може да се наложи да се показва документ за имунизация против коронавирус. В противоположен случай цената на заемите може да нарасне доста. Такъв сюжет се планува поради увеличение на цената на застраховката " Живот " на фона на пандемията ", споделя вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков.

Според банковия специалист цената на застраховката ще скача, тъй като " даже тези 2-3% смъртни случаи измежду заболелите, са много значими за застрахователните компании ". Ето за какво документът за имунизация може да бъде включен в листата на наложителните документи за застрахователния контракт, а цените могат да бъдат увеличени за клиенти, които отхвърлят да го показват. Коментарите на застрахователите по тематиката обаче не са в цялостен синхрон с изявлението на банкерите. Антон Лопатин, шеф във Fitch Ratings - Русия, разяснява изрично, че " това е спекулативна вест ", тъй като този механизъм към този момент е налице на пазара.

" Ясно е, че застраховката постоянно е част от договорите за заеми, в това число дълготрайните, каквито са ипотечните заеми. Но застраховката зависи от доста фактори, в това число възраст, хронични болести и други Това е многофакторен модел ". В същото време Лопатин акцентира, че застраховката " Живот " не постоянно е изискване за приемане на ипотечен заем. " Можете да получите заем и без застраховка " Живот " и в сегашните действителности, само че лихвеният % по ипотечния заем ще бъде по-висок. Така че в действителност този механизъм към този момент е налице на пазара. При изчисляването на застрахователната награда и цена се вземе поради и фактор като имунизацията ". Ако прибавят документа за имунизация към листата с документи, изисквани при кандидатстване за заем, това няма да се отрази на съществуващите застрахователни контракти. Това разясняват от AlfaStrakhovanie. От компанията декларират, че " са евентуално подготвени да прегледат имунизацията единствено на самостоятелна основа " при съответни контракти.
Всичко, което би трябвало да знаете за новата ваксина Novavax
Европейската организация по медикаментите (EMA) утвърди използването на имунизацията против COVID-19, създадена от американската лаборатория Novav...
Прочети повече
В същото време в Държавната дума на Русия е импортиран проектозакон, в който се предлага срокът на потребителските заеми да бъде стеснен до пет години. Заемите по държавните стратегии няма да бъдат наранени. В записка към документа се показва, че мярката ще разреши " да се понижи несъразмерната задлъжнялост на популацията.

Директорът на отдел " Банкови рейтинги " на Expert RA Иван Уклеин разяснява новите ограничения по този начин: " Има два проектозакона, които се отнасят до разширението на обсега на QR кодовете. Както е известно, в този момент това е прерогатив на районните управляващи. Но към този момент не можем да кажем, че ограниченията ще станат наложителни или ще се постановат във финансовата сфера. Най-вероятно това са спекулации. Конкретните въпроси към момента не са разисквани на нито едно равнище ".

" Относно обстоятелството, че Централната банка желае да ограничи потребителското кредитиране, тук е добре да се посочи, че възбраната или намаляването на темпа на напредък не е самоцел, разяснява още Уклеин. По думите му главната цел на регулатора е " да отбрани уязвимите руснаци, които имат най-висока степен на задлъжнялост. Това не значи, че задачата е да се забрани или доста да се ограничи кредитирането като такова ".

" Според мен има и някои други забавни разпореждания, които биха забранили на банките да заобикалят и надвишават оповестената първична цена на заема, т.е. наложените такси за заема, таксите, които съпътстват заема, само че не са включени в цялостната цена. Същото важи и за възбраната за рекламиране на ниски годишни лихви, които в действителност са нереални и в никакъв случай не можете да получите ". По-рано шефът на Банката на Русия Елвира Набиулина съобщи, че руснаците са взели прекалено много заеми и харчат 80% от приходите си за погасяване на задължения. Централната банка има намерение да предприеме дейности, сподели тя.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР