През 2022 година ще се влеят 604 млн. лв. повече

...
През 2022 година ще се влеят 604 млн. лв. повече
Коментари Харесай

Още 604 млн. лв. ще бъдат насочени за здравеопазване през 2022 г. |

„ През 2022 година ще се влеят 604 млн. лева повече средства в интерес на пациентите и на медицинските експерти, които се грижат за тях. "

Това уточни министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова при подписването на Анекса към Националния рамков контракт за медицинските действия за 2020-2022 година сред Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз.

Националният рамков контракт планува растеж от над 30% на цените на дейностите в извънболничната помощ, които влизат в действие със задна дата от 1 януари 2022 година Средно с 25% ще е нарастването от 1 май 2022 година в болничната помощ, изясни ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов.

„ Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от доста години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока предварителна защита и профилактика по отношение на болничното лекуване. Друг доста значим акцент е електронното опазване на здравето. С изработването на разпоредба на министъра на опазването на здравето, която е към края на своето публично разискване, ще се контролира методът на попълване на данните в Националната здравно осведомителна система (НЗИС). Концепцията е ясна – поетапно до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към действително електронно пациентско досие “, изясни доцент Пандов.

По думите на здравния министър Асена Сербезова с Анекса към НРД 2022 се слага приоритет върху профилактиката и превенцията; електронното здравеопазване; детското и майчино здравеопазване; увеличението на заплатите на медицинските експерти и балансирането на неравенството в доходите; успеваемостта, прозрачността и контролът на здравната активност.

„ Фокусът би трябвало да бъде върху здравето и благоденствието на българските жители. Разликата е, че тези средства би трябвало да се отпускат против съответни резултати с ясна идея и тактика “, акцентира министърът.

Заместник-председателят на УС на БЛС доктор Николай Брънзалов уточни, че с новия рамков контракт ще бъдат увеличени заплатите на медицинските експерти.



От 1 май до началото на август лечебните заведения би трябвало да обезпечат брутни заплати на личния състав в размер на 2 000 лева на доктор, 1 500 – на здравна сестра, 910 лева – на санитар. По този метод те ще могат да се възползват от контрактуваните приблизително по 25% по-високи цени на дейностите. Ако след 1 август лечебните заведения не съумеят да изпълнят условията за съществени заплати по Колективния трудов контракт, то тогава те още веднъж ще работят с увеличени цени, само че в размер на 15% “, посочи доктор Брънзалов.

„ Много тежки бяха диалозите до момента в който намерим верния метод да бъдат ориентирани средствата там, където да бъде изпълнена политиката на страната в избраните области “, съобщи от своя страна шефът на НЗОК Проф. Салчев.

На подписването на Анекса към НРД участва и ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доцент Антон Тонев.

„ Видях същински преговорен развой, в който имаше партньорско начало без да има разделяне на позиции на по-голям и по-малък сътрудник. Смятам, че качеството на основания план като Анекс към НРД дава отговор на потребностите и на изискванията на българската здравна система. Ясно е, че предстоят промени, които се надявам да са за положително “, уточни доцент Тонев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР