През 2022 г. за проучвания на археологически обекти, открити при

...
През 2022 г. за проучвания на археологически обекти, открити при
Коментари Харесай

АПИ дава над 5 млн. лв. за археологически проучвания при строежа на големи трасета

През 2022 година за изследвания на археологически обекти, открити при строителството на огромните инфраструктурни планове, в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ са планувани над 5 млн. лева

За запазване на културно-историческото завещание ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „ Хемус “, на пътя Видин - Ружинци – Монтана, както и на обект в землището на с. Дърманци, в сектора Мездра - Ботевград. Ще бъде осъществявано археологическо наблюдаване и при строителството на Автомагистрала „ Европа “ в правата сред Сливница и София.

През предходната година от бюджета на АПИ за археологически изследвания бяха обезпечени над 7,5 млн. лева Археолозите са създали разкопки на редица обекти, като при изследвания по трасето на Видин - Монтана са разкрили цитадела с подградие от късната древност. Тя е в землището на с. Шипот в област Видин. Нейното изследване ще продължи и през тази година до разкриването на целия обект.

През 2021 година археолозите изследваха няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната ера, ранноримската ера (I в. прочие Хр – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.). Открити бяха и остатъци от стопанство от III в. сл. Хр. със аграрни принадлежности.

Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. прочие Хр. по времето на републиканската ера и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и голям брой структури – ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната столетия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР