През 2022 г. ВКС е разгледал рекорден брой дела за

...
През 2022 г. ВКС е разгледал рекорден брой дела за
Коментари Харесай

През 2022 г. ВКС е разгледал рекорден брой дела за последните 5 г.

През 2022 година Върховен касационен съд е разгледал рекорден брой каузи за последните 5 година - 13 773 каузи. Това се показва в Годишния отчет за активността на Върховния касационен съд. В него е записано още, че през отчетната година натоварването на съдиите от Върховен касационен съд е извънредно високо, като това разумно оказва въздействие върху бързината на правораздаването. Тази наклонност се следи от 2021 година, което е видно от данните по отношение на несвършените каузи към 1 януари 2022 година, останали за разглеждане и решение през годината. Броят на тези каузи – 4983, е най-големият за последните 5 години (през 2021 година останалите от миналата година несвършени каузи са 4110 бр., през 2020 година те са 4344 бр., през 2019 година са 4181 бр., а през 2018 година са 4024 броя), оповестиха от съда.


Постъпилите през 2022 година 8790 каузи бележат понижение с 309 бр. спрямо постъпленията през 2021 година, когато тези каузи са 9099 бр. През 2020 година те са 7799 бр., през 2019 година – 9244 бр., а през 2018 година – 9483 броя.

Общият брой на делата за разглеждане през 2022 година е най-големият за последните 5 години – 13 773 бр. Наблюдава се нарастване с 564 каузи спрямо миналата 2021 година, когато делата за разглеждане са 13 209 бр. През 2020 година тези каузи са 12 143 бр., през 2019 година са 13 425 бр., а през 2018 година – 13 507 броя.

Въпреки по-високото натоварване обаче съдиите от Върховния касационен съд през 2022 година са решили общо 8678 каузи, като свършените каузи са с 465 бр. повече спрямо 2021 година, когато те са 8213 каузи. През 2020 година решените каузи са 8009 бр., през 2019 година са 9046 бр., а през 2018 година са 9145 броя.

Останалите несвършени каузи към 31 декември 2022 година са 5038 бр., до момента в който в края на 2021 година те са с 55 каузи по-малко – 4983 бр. През 2020 година несвършените каузи са 4110 бр., през 2019 година – 4344 бр., а през 2018 година – 4181 броя. Тези данни демонстрират, че и във връзка с останалите несвършени каузи в края на годината е налице най-големият брой за последните 5 години.

В отчета се припомня, че при оценката за натовареността на висшите съдии не трябва да се пропуща и фактът, че отвън директната правораздавателна активност и тази, обвързвана с уеднаквяването на правосъдната процедура, те имат редица други задължения, които изискват експертен запас за нескончаем интервал от време. Сред тях са: участия в работни групи и други междуинституционални формати; подготовка за изпращане на мнения до Конституционния съд и такива в границите на съгласувателни процедури; правене на мнения по законопроекти и участия в съвещанията на комисиите на Народното събрание при тяхното обсъждане; участия в разнообразни междуинституционални органи; участия в държавни изпитни сесии и в помощни атестационни комисии, както и в образования като лектори и в семинари и конференции като представители на съда; анализиране на правосъдната процедура и приготовление на отговори по въпросници от висши съдилища от страни – членки на Европейския съюз, постъпили във Върховен касационен съд в границите на участието му в Мрежата на ръководителите на висшите съдилища в Европейски Съюз, както и на въпросници, изпратени от Асоциацията на висшите съдилища в страните – франкофони.

В документа се показва, че аргументите за извънредно високото натоварване на висшите съдии са показани и оценени още в предходния годишен отчет. Основните са свързани с кадровата обезпеченост на съда и нарастването на броя на делата за разглеждане. По отношение на кадровата обезпеченост в доклада се отбелязва, че към края на 2022 година в Гражданската гилдия на Върховен касационен съд са налице 11 вакантни длъжности „ арбитър “, в Търговската гилдия са вакантни 6 длъжности, а в Наказателната гилдия – 9 длъжности, 2 от които са резервирани за възобновяване на двама от членовете на настоящия Висш правосъден съвет. Към момента на правене на годишния отчет във Върховен касационен съд са командировани 19 магистрати.

За попълване на състава на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд е разгласен конкурс с решение на Съдийската гилдия (СК) на Висш съдебен съвет от 13.10.2020 година, който след това е преустановен, като до края на 2022 година решението на Съдийската гилдия за преустановяване не е влезнало в действие заради обжалване пред Върховния административен съд. Затова едвам на 04.04.2023 година с решение на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет е признато предлагането на ръководителя на Върховен касационен съд за оповестяване на конкурс за повишение и заемане на 13 длъжности „ арбитър “ във Върховния касационен съд – Гражданска гилдия, от които 11 свободни длъжности и 2 съдийски места, които следва да се овакантят.

За попълване на състава на Търговската гилдия на Върховен касационен съд е разгласен конкурс с решение от 11.06.2019 година на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет за повишение и заемане на 4 длъжности „ арбитър “ във Върховен касационен съд. С решение на Съдийската гилдия от 12.07.2022 година са назначени четирима съдии, а с решение от 27.09.2022 година са назначени още четирима съдии. През актуалната година с решение от 11.04.2023 година на Съдийската гилдия е назначен още един арбитър от същия конкурс по реда на член 193, алинея 6 от Закон за съдебната власт, като следва оповестяването на нов конкурс за заемане на останалите свободни длъжности в Търговската гилдия.

За попълване на състава на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд с решение на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет от 11.05.2022 година е разгласен конкурс за повишение и заемане на 6 длъжности „ арбитър “ във Върховен касационен съд – Наказателна гилдия.

„ За отчетния интервал тежкото кадрово положение и натовареността на Върховен касационен съд, изключително във връзка с Гражданската и Търговската колегии, не е усъвършенствано значително спрямо миналата година, заради което през 2022 година са подхванати спомагателни организационни ограничения от страна на административното управление на съда. Проблемът с натовареността може да бъде позволен със законодателни промени, ограничаващи достъпа до касация по цивилен и търговски каузи, в каквато тенденция през 2022 година от Върховен касационен съд е изпратено до Народното събрание предложение за изменение на няколко разпореждания от Граждански процесуален кодекс, само че то не е прегледано. През 2022 година липсват и законодателни или регулаторни промени, свързани с режима на повишение на съдиите “, отбелязва ръководителят на Върховния касационен съд.

В годишния отчет се регистрира, че за уеднаквяване на правосъдната процедура за реализиране на предсказуемо и качествено правораздаване през 2022 година във Върховния касационен съд са формирани общо 13 тълкувателни каузи и са постановени общо 17 тълкувателни решения. До Конституционния съд е отправено през 2022 година едно искане от правосъден състав на Върховен касационен съд за определяне на противоконституционност на наредба, отправени са и две преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз.

В сходство със отговорностите на Върховен касационен съд по ограничения от Плана за деяние за осъществяване на рекомендациите от Доклада на Европейската комисия от 25.01.2017 година в границите на Механизма за съдействие и оценка до края на 2022 година в интернет уеб страницата на съда са поддържани описи на формираните каузи във Върховен касационен съд и в апелативните съдилища, свързани с проведена престъпност и с корупционни закононарушения. Публикувани са и постановените правосъдни актове по тях.

Новите задължения на съда, свързани с отчетите за върховенството на закона на Европейската комисия и със основания в България Национален координационен механизъм за господство на правото, през 2022 година постановат смяна по отношение на наблюдението на този вид производства. За да бъде обезпечено правилното и тъкмо следене на делата с предмет корупционно държание и практики при ясно открояване на производствата с подсъдими лица, заемащи висши обществени длъжности (наричани „ каузи за корупция по високите етажи на властта “), на производствата, свързани с проведена престъпност, както и на тези против публицисти и медии, е издадена заповед от 18.10.2022 година на ръководителя на Върховен касационен съд. С нея е подредено: въвеждането на Единен азбучник на закононарушенията, свързани с корупционно държание и практики, по който да се води статистика във ВКС; основаването на Електронен указател на производствата, водени против публицисти и медии, прегледани от ВКС; един път на тримесечие на страницата на съда в интернет да се разгласяват описи на идните за разглеждане от Върховен касационен съд и от съдилищата в страната каузи с предмет проведена престъпност, производства, водени против публицисти и медии, както и такива за корупционно държание и практики. В последния случай, когато подсъдимият е измежду лицата, заемащи висши обществени длъжности, това събитие да се отбелязва по подобаващ начин; неотложно на страницата на Върховен касационен съд в интернет да се разгласяват решенията на съда, постановени в този вид производства, при съблюдаване на условията за отбрана на персоналните данни.

Върховният касационен съд регистрира и навреме актуализиране през 2022 година в уеб страницата на съда на основания през миналата отчетна година Регистър на делата за трафик на хора, прегледани от Върховен касационен съд, в осъществяване на уговорките на институцията по Националната стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите. В него се разгласява лист на идните за разглеждане каузи за трафик на хора, а след постановяването им се разгласяват и решенията по следения вид каузи.

В годишния отчет е маркиран и приносът на образуваното със Заповед № 853/16.11.2022 година на ръководителя на съда Аналитично звено (състоящо се от четирима съдии от Наказателната и Гражданската колегии) към активността на Върховен касационен съд по правоприлагането и във връзка с качественото реализиране на законодателната активност в страната през 2022 година През миналата година представителите на Аналитичното звено са взели присъединяване в голям брой работни групи за правене на законопроекти в разнообразни сфери на публичния живот, изготвили са планове на мнения по конституционни каузи и по планове за актове на Висшия правосъден съвет, показали са мнения в съгласувателни процедури на Министерския съвет и на Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България по редица законопроекти.

В Доклада за използването на закона и за активността на съдилищата през 2022 година с изключение на информацията за работата на Върховния касационен съд са показани и главните акценти от годишните отчети за 2022 година, направени от ръководителите на апелативните съдилища. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР