През 2022 г. в ЕС е имало приблизително 80 милиона

...
През 2022 г. в ЕС е имало приблизително 80 милиона
Коментари Харесай

Сред регионите на България най-голям дял висококвалифицирани служители има в Югозападния регион

През 2022 година в Европейски Съюз е имало почти 80 милиона заети лица с висока подготовка, което се равнява на 44,2 процента от общия брой заети лица на възраст 25-64 години, оповестява европейската статистическа работа Евростат на уеб страницата си. 

Висококвалифицираните служащи са от значително значение за актуалните стопански системи, защото подтикват нововъведенията, продуктивността и растежа, отбелязва ведомството. Като заети лица с висока подготовка се дефинират лица на възраст сред 25 и 64 години, които са заети в следните специалности: мениджъри, експерти, техници и асоциирани експерти.

Разпределението на висококвалифицираните заети лица на районно ниво варира в доста необятни граници. В 106 от общо 241 района, обхванати от данните, нивото на претовареност е равно или по-високо от междинното за Европейски Съюз. 

В 53 района в Европейски Съюз най-малко половината от заетите лица се смятат за висококвалифицирани, като най-високи дялове са регистрирани в районите на столиците и други градски райони.

Около столици са ситуирани 12 от 14-те района в Европейски Съюз с най-голям дял на висококвалифицирани чиновници.

През 2022 година най-високите районни дялове на висококвалифицираните заети лица са регистрирани в Стокхолм, Швеция (73,6 процента), Утрехт, Нидерландия (68,9 процента), Люксембург (67,4 процента) и провинция Валонски Брабант, Белгия (65,8 процента). Следват столичните райони на Белгия, Франция, Литва, Унгария, Финландия, Германия, Полша, Нидерландия, Дания и Чехия с дялове, вариращи сред 62,6 % и 65,6 %.

Селските райони, някогашните индустриални центрове, както и най-отдалечените и периферните райони са измежду районите на Европейски Съюз с по-нисък дял на висококвалифицираните лица. 

През 2022 година в Европейски Съюз е имало 24 района, в които висококвалифицираните заети лица са били под 29,5 % от работещите на възраст 25-64 години. Тези райони са съсредоточени главно в югоизточния ъгъл на Европа: 10 района в Гърция, 6 в Румъния и 4 в България; измежду тях са и 3 едва обитаеми района в южната половина на Испания и Панонска Хърватска в Хърватия.

Най-ниските дялове на висококвалифицирани заети лица са регистрирани в гръцките региони Централна Гърция (21,8 процента) и Йонийски острови (22,3 процента), както и в района за развиване на Румъния Южна Мунтения (22,8 процента).

Сред районите на България най-голям дял висококвалифицирани чиновници има в Югозападния район, който включва и столицата София (46,657 процента), а най-нисък - в Северозападния (24,805 процента). В Северен Централен район висококвалифицираните са 26,127 % от трудово заетите, в Североизточен район - 29,554 %, в Югоизточен - 25,278 % и в Южен Централен - 24,882 %. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР