През 2022 г. в България има осезаеми проблеми с независимостта

...
През 2022 г. в България има осезаеми проблеми с независимостта
Коментари Харесай

Държавният департамент за България: Корупция, утранационалсити и дела-шамари срещу медии

През 2022 година в България има осезаеми проблеми с независимостта на правосъдната система, както и сериозна корупция в ръководството, а дейностите за оправянето с нея са незадоволителни. Така звучат част от изводите в новия за съблюдаване на човешките права в частта за София.Докладите на Държавния департамент за положението и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се основават по законово обвързване и се показват в американския Конгрес.

През 2022 година в България има осезаеми проблеми с независимостта на правосъдната система, както и сериозна корупция в ръководството, а дейностите за оправянето с нея са незадоволителни. Така звучат част от изводите в новия за съблюдаване на човешките права в частта за София.

Докладите на Държавния департамент за положението и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се основават по законово обвързване и се показват в американския Конгрес.

В документа, който беше показан в понеделник и се отнася за предходната година, се споделя, че са подхванати стъпки за следствие на публични лица, с обвинявания в корупция или за нарушавания на човешките права, само че в страната има проблем с безнаказаността.

Сред маркираните обилни проблеми на България са " грубо " отношение към групи като мигранти, деца в институции както и арестанти. Докладът подчертава върху " съществено " равнище на корупция и закононарушения против малцинства включително етнически и от полово естество. Наред с това медийната независимост търпи рецензии.
Реклама Проблемът с самостоятелната правосъдна система
Документът отбелязва, че конституцията и законодателството в страната плануват без значение правосъдие, само че " корупцията, неефективността и неналичието на отчетност са необятно публикувани проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на правосъдната система ".

" Общественото доверие в правосъдната система остава ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически напън, а системата не третира всички еднообразно ", се споделя в документа.

Държавният департамент отбелязва и изводите на Европейската комисия, съгласно които съчетаването на пълномощията на основния прокурор и пълномощията му във Висшия правосъден съвет (органът на правосъдно самоуправление) води до " доста въздействие " в прокуратурата, правосъдния съвет и магистратурата като цяло.
Незаконни арести
Документът се занимава и с правата на арестантите. Държавният департамент регистрира като образец за противозаконен арест задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.
Реклама
Тримата бяха арестувани предходната година за 24 часа когато на власт беше държавното управление на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха стимулирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинявания, а съдът ги дефинира като противозаконни.

Междувременно Владислав Горанов попадна под американски наказания поради корупция по линия на световния акт " Магнитски ".
Корупцията
Отбелязвайки, че в България има проблем с разкриването на корупцията, Държавният департамент отбелязва поредност обществено известни данни. От една страна документът цитира формалната статистика на прокуратурата за предходната година, а от друга показва обобщението на Антикорупционния фонд, че от 49 следствия против високопоставени някогашни министри, зам.-министри, народни представители, магистрати, кметове и регионални шефове, които организацията е следила за миналите шест години едвам три са довели до присъди, а 14 души са изцяло оправдани.

Американското външно министерство прави и сериозен обзор на целия проблем с разкриването на абсурда " Капитан Андреево ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР