През 2022 г. Уебит набра близо 6 млн. лева през

...
През 2022 г. Уебит набра близо 6 млн. лева през
Коментари Харесай

Чек без покритие от Уебит

През 2022 година " Уебит " набра близо 6 млн. лв. през beam с обещанието да ги влага в скалиращи компании. През юли тържествено разгласи, че 5 млн. лв. са " вложени в бъдещето " в пет интернационалните компании. Според данни от годишния доклад вложената сума е по-малка, а вложенията са единствено в една от наградените. През 2022 година " Уебит " набра близо 6 млн. лв. през beam с обещанието да ги влага в скалиращи компании. През юли тържествено разгласи, че 5 млн. лв. са " вложени в бъдещето " в пет интернационалните компании. Според данни от годишния доклад вложената сума е по-малка, а вложенията са единствено в една от наградените.
Фондовата борса е проведен пазар за търсене и предложение на капитал - от едната й страна са хората, които желаят да влагат парите си, а от другата са фирмите с техните мениджъри и притежатели, които имат потребност от тези пари, с цел да ги вложат в нови планове и разгръщане на бизнеса. В развития свят фондовата борса е знак на капитализма, тъй като тя дава опция на всеки, който изиска, даже и с дребна сума, да стане част от огромния бизнес и стопанската система. И защото става дума за привличане на обществен запас от необятната аудитория и разходването му от по-тесен кръг лица, този пазар е мощно контролиран, а доверието на него се гради на прозрачността.

Затова към обществените сдружения има условие за откриване на всяка значима информация, която касае активността й - колкото повече и по-често се разкрива тя, толкоз по-голямо би било доверието в нея, а от там отношението на вложителите. Което пък би трябвало да се трансферира и допълнително рентабилност от акциите й поради повишаване на цената им. Разкриването на информация и прозрачността са още по-важни, когато си привлякъл хора, които в никакъв случай преди не са вложили на фондовата борса.
Реклама

Най-вероятно на това са се надявали и Цецко, Маринчо и Жельо плюс още към 750 самостоятелни вложители, както и фонд от Белгия, които през юни 2022 година влагат средства в капиталовата компания " Уебит инвестмент нетуърк ". Основаното от варненския бизнесмен Пламен Русев сдружение тогава съумя да набере 5.87 млн. лв. през пазара за дребни и междинни предприятия (beam) на фондовата борса с обещанието да ги вложи в " идващите Amazon и Гугъл ".
Игри на глада за бизнесмени The Founders games е формат за разрастващи се компании, технологии и вложения, където пред жури се показват бизнес хрумвания на бизнесмени. Провежда се за пръв път през октомври 2009 година, като правата за организирането се държат от основана през август 2008 година " Е-Академия ", която Пламен Русев и Нелко Начев започват с 5 хиляди лв. капитал.През ноември 2009 година дяловете са трансферирани на " Анхеало кънсалтънтс ", чийто едноличен притежател към този момент е единствено Русев. През същото сдружение ( " Анхеало кънсалтънтс " ) Пламен Русев упражнява надзор и върху борсовата " Уебит инвестмент нетуърк " с помощта на особено издадена привилегирована акция клас А, която дава правото на несъгласие на решения на общо заседание на акционерите, макар че действително има към 5% дял. Друг тип привилегирована акции - клас Б, които се държат от " Уебит мениджмънт ", също благосъстоятелност на Русев, обезпечават обезпечен дял от " Уебит инвестмент нетуърк " в размер на 20% от облагата на сдружението, както и 20% обезпечен ликвидационен дял при прекратяването му.
Набраният капитал от борсата трябваше да бъде употребен за дялови вложения в разрастващи се компании, които Русев назовава " скейлъпи ", като на няколко пъти декларира и упоритост да усили още капитала през борсата. Условието за финансиране беше претендентите да са записали присъединяване в The Founder Games, част от игрите на Webit - събитие, което също се провежда от Пламен Русев. На миналогодишното издание фирмите финалисти, определени от подбрано жури, трябваше да получат " капиталова премия ".
Реклама
Така на 5 юли 2022 година Пламен Русев разгласи, че 5 млн. лв. са " вложени в бъдещето ", или в пет компании: CAKE 0 (Швеция), EcoTree (Дания), 360VUZ (ОАЕ), WechselGott (Германия) и Alver World (Швейцария). Съобщено е, че всяка от тях ще получи по 500 хиляди евро инвестиция с алтернатива на по-късен стадий инвестицията да нарасне до 1 млн. евро. Компаниите са наградени от подиума на сцената, а " Уебит " изпраща до борсата за направената инвестиция. Да, но не Година по-късно обстановката наподобява малко по-различно. " Уебит инвестмент нетуърк " разгласява годишния си доклад за 2022 година на 31 март и данните в него демонстрират, че към края на годината компанията е вложила единствено към една трета от набраните средства, като останалите стоят като свободни средства в салдото на сдружението. Инвестираният капитал - към 1.8 млн. лв. (0.9 млн. долара), е ориентиран към единствено една от в началото оповестените компании: 360VUZ от Арабските емирства, а останалите четири не са получили своите чекове.

Емирската компания основава видеосъдържание за метавселената (360-градусови видеа), като съгласно Crunchbase, уебсайт за рискови вложения, на 6 юли 2022 година получава " " на стойност 500 хиляди $ от Founders Games, а след това са добавени още 400 хиляди $. В докладите на " Уебит инвестмент нетуърк " тъкмо избран дял не е споменат, а единствено оценка, при която е направена инвестицията, от 70 млн. $. Според базата данни на Crunchbase другите четири компании също получават " гранта ". За тях обаче няма информация за вложения в доклада, а съгласно салдото в тях очевидно не е вложено. Посочено е за две от тях, че ще има инвестиция при реализиране на избрани условия. В последната година обаче не е разкривана обществена информация от WIN до фондовата борса, че огромна част от вложенията действително не са направени. Вместо това през първото тримесечие на 2023 година компанията афишира няколко нови вложения.

Първо на 27 януари афишира през борсата, че 3.6 млн. лв. са вложени " в 6 компании от 4 континента в границите на Световния стопански конгрес в Давос ". Две компании - Pomelo (Аржентина) и InoBat (Словакия), са оповестени като " огромните спечелили " и се счита, че би трябвало да са си разделили 2 млн. лева, най-малко съгласно борсовите известия на WIN. По-късно, през април, се оповестява за още 200 хиляди $ в американската Elephant in a box . На формалния уебсайт на WIN все още са посочени тези две вложения - в Elephant in a box и 360VUZ. От докладите за полугодието ще има по-голяма изясненост. Изискванията за отчетност на пазара за дребни и междинни предприятия са облекчени - доклад би трябвало да има за полугодието, който би трябвало да излезе до края на юли, а не на всяко тримесечие.
История на награди През 2016 година форматът Webit към този момент предлага финансов тласък за участниците на игрите - 200 хиляди евро, като премията през годините се усилва до 6 млн. $. Според уредниците въпросните 6 млн. $ са право на първи отвод (за инвестиция) в фирмите, които доближат статута на финалисти в програмата. " Технически видяно, ние не влагаме в стартъпи, а скейлапи - това е терминът, който се употребява за фирмите, в които WIN влага, и за стадия им на развиване и финансиране ", споделя Пламен Русев. На 28 юни в София се организира Webit събитие, което обаче не е част от Founders Games. Русев добавя, че финалите тази година ще бъдат по време на COP28 в Дубай и в Давос по време на седмицата на Световния стопански конгрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР