През 2022 г. Столична община планира да продължи изграждането на

...
През 2022 г. Столична община планира да продължи изграждането на
Коментари Харесай

СО след протеста: Отчуждаваме имоти в Кръстова вада, движението ще се подобри |

През 2022 година Столична община възнамерява да продължи построяването на бул. „ Тодор Каблешков " и бул. „ Филип Кутев ", които са част от вътрешния градски кръг и са основни за облекчение на придвижването във всички нови южни квартали, включително и квартал „ Кръстова вада ". 

Това обявиха от Столична община във връзка

От общината увериха, че работят интензивно " за отчуждаване на частните парцели по ул. „ Емилиян Станев ", „ Асен Йорданов ", „ Д-р Борис Вълчев ", с цел да може да се пристъпи към тяхното създаване ".

В позицията на Следствен отдел към окръжна прокуратура се споделя още:

" По ул. „ Емилиян Станев " от 2015 година досега са отчуждени 88 броя частни парцели. Остава 1 брой неотчужден парцел, за който притежателя е почнал процедура по смяна на регулацията и следва издаване на нова заповед за отчуждаване. Заради напредналите отчуждителни процедури в проекто-бюджета за 2022 година е заложено построяването на ул. „ Емилиян Станев " в сектора от бул. „ Тодор Каблешков " до ул. „ Д-р Борис Руменов ". В момента се изготвя капиталовия план и следва оповестяване на процедура за избор на реализатор.

Ключовата за квартала ул. „ Асен Йорданов " е планувана за настоящ ремонт, незабавно след привършване на зимния сезон. Планира се и отделяне на вход-изход при кръстовището с бул. „ Черни връх ", за което са отчуждени частните парцели в обсега при кръстовището.

Ул. „ Д-р Борис Вълчев " е в програмата за отчуждаване за 2022 година – от наранени 27 парцела, досега общината е придобила 16 броя с повърхност съвсем 12 хиляди кв. м.

Ремонт по линия на настоящия ремонт ще бъде предоставен и на други съществени улици в квартала след привършване на зимния сезон. При положителни метеорологични условия ще бъде доасфалтирана ул. „ Манфред Вьорнер ".

До момента в кв. „ Кръстова вада - запад " е построена към 7 км канализация, която е към 1/3 от дължината на уличната мрежа. През 2021 година стартира строителството на сектора от канала по ул. „ Никола Крушкин – Чолака " до бул. „ Тодор Каблешков " и нов тръбопровод. За идващия сектор от Главен канализационен клон I по ул. „ Никола Крушкин – Чолака " от бул. „ Тодор Каблешков " до ул. „ Вера Мутафчиева " и за канализационен клон по ул. „ Вера Мутафчиева " до ул. „ Иван Андонов ", Столична община е сключила контракт за поръчка с частни вложители за построяването му. Инвестиционният план е направен и следва издаване на позволение за градеж.

До момента Столична община е построила една нова детска градина в кв. „ Кръстова вада - изток " за 6 групи. В програмата за отчуждаване е включен още един частен парцел за създаване на детска градина в УПИ II-кв. 121. През август районната администрация е пуснала искане за изменение на Подробния организационен проект и отчуждаването може да продължи след привършване на изменението на проекта, поискано от региона.

Поради неналичието на общински терени в кв. „ Кръстова вада – запад ", на които може да бъде построена детска градина, със заповеди на основния проектант на Столична община са стартирали промени в подробните проекти на квартала, с които да се обособят два терена за детски градини. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР