През 2022 г. слънчевата и вятърната енергия представляват около 22%

...
През 2022 г. слънчевата и вятърната енергия представляват около 22%
Коментари Харесай

ЕС е произвел повече енергия от слънце и вятър, отколкото от газ

През 2022 година слънчевата и вятърната сила съставляват към 22% от производството на електрическа енергия в Европейски Съюз, което е най-високият дял в Европейски Съюз до момента. В същото време производството на електрическа енергия от газ съставлява 20%, което е с 1 пр.п. по-малко, в сравнение с през 2021 година Това оповестява ДПА, като се базира на изследване на мозъчния концерн „ Ember “, написа БНР. 

Според „ Ember “ през 2022 година страните от Европейски Съюз са произвели 203 тераватчаса (TWh) слънчева сила - с 24% повече, в сравнение с през 2021 година Анализаторите означават, че с помощта на това Европа е съумяла да спести 10 милиарда евро от закупуването на газ. Вятърната сила също генерира 420 TWh сила, което е с 33 TWh повече, в сравнение с през 2021 година

Най-големият дял от производството на сила от възобновими източници идва от Германия. През годината страната е генерирала 126 TWh от вятърна сила и 59 TWh от слънчева сила. В същото време зелената сила съставлява едвам 10% от общото произвеждане на електрическа енергия в Германия, отбелязва „ Ember “.

Преходът към зелена сила се форсира на фона на намаляващите доставки на газ от Русия. През 2022 година " Газпром " доста понижи количеството на доставяния в Европейски Съюз газ. Освен това доставките на газ по газопровода " Северен поток " са изцяло прекратени за неопределен срок заради спирания. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР