През 2022 г. се навършват точно 50 години от премиерата

...
През 2022 г. се навършват точно 50 години от премиерата
Коментари Харесай

50 години проклятието „Козият рог“  



През 2022 година се навършват тъкмо 50 години от премиерата на един от най-емблематичните български филми – „ Козият рог “ (1972). Смятана за висшо достижение в родното кино, лентата на режисьора Методи Андонов се разминава на косъм с номинация за „ Оскар “, а аргументите за осуетяването на огромния триумф по този начин и не стават ясни.

Почти толкоз известно, колкото и самият филм, е проклятието, което се твърди, че тегне към него и сее гибел измежду екипа, взел участие в основаването му. Черната поредност стартира, когато пръв в съня си умира режисьорът Методи Андонов, едвам на 42-годишна възраст. Той си отива през 1974 година, а аутопсията открива, че кръвоносните му съдове са като на 100-годишен дъртак, в случай че Андонов в никакъв случай не е пушил и не е прекалявал с алкохола. В средата на 80-те умира артистът Милен Пенев, извършил във кино лентата ролята на младежа, в който се влюбва героинята на Катя Паскалева – Мария. Тялото му е намерено с нож в сърцето в градинка в столицата на 1 януари 1992 година

Пагубното користолюбие към алкохола унищожи без време и неговия сътрудник Антон Горчев – Караиван, „ бащата “ на Мария в „ Козият рог “, който издъхна, потопен в бедност и давност. Само в границите на две седмици в отвъдното се преселват сценаристът Николай Хайтов, изпълнителката на основната роля Катя Паскалева и Мария Нейкова, авторката на фамозната балада към кино лентата „ Вървят ли двама “. Паскалева си отива на 56 години след дълго боледуване и битка с алкохолната си взаимозависимост. Едва 10 дни след нея ненадейно на същата възраст издъхва и певицата Мария Нейкова, а повода за кончината ѝ е неразбираема, декларира по-късно лекарката, подписала смъртния акт, пред която синът на звездата отхвърля аутопсия. През същата съдбовна 2002 година си отива и сценаристът Николай Хайтов, който изгубва битката с подлата левкемия.

Душеприказчикът на Катя Паскалева Тодор Колев също е мъртвец от 9 години. Между живите от дълго време не са и актьорите Иван Янчев и Климент Денчев, операторът Димо Коларов, както и богът на каскадите Лъчезар Стоянов, чийто край също бе призрачен. Тотално алкохолизиран, една заран го намират пребит до гибел от скитници, с които седял на обща разпивка. След пиянската кавга клошарите отмъкват портфейла и скъпото кожено крепко на агонизиращия в локва кръв артист и каскадьор. После потъват вдън земя. Последни от този свят си отпътуваха художникът на продукцията Константин Джидров и редакторът Свобода Бъчварова. Сред живите участници в паметната кинолента са Стефан Мавродиев и Марин Янев.

Твърди се, че прокобата е разследване на черна магия за гибел, направена върху екипа на „ Козият рог “ след скандалните реакции, които разсънва при излъчването си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР