През 2022 г. се навършват 700 години от смъртта на

...
През 2022 г. се навършват 700 години от смъртта на
Коментари Харесай

Адски и божествени бижута разказват „Комедията“ на Данте в Двореца


През 2022 година се навършват 700 години от гибелта на поета Данте Алигиери. Наричан е „ основател на актуалния италиански език “. Той е създател на най-влиятелното Ренесансово произведeние - поемата „ Божествена комедия “.

Снимка: Посолство на Италия


На нея е отдадена неповторимата за България галерия на бижута „ Скъпоценният път на Данте “. Тя показва 9-те кръга пъкъла, ангели, грифони и дракони, изобразени в гривни, обици и брошки, представящи великото произведение. Тя се открива на следващия ден, 24.03 в Национална изложба „ Двореца “ и е дело на италианският занаятчия Диего Прекоси Папи.

Кой е Диего Прекоси Папи?

Диего Перкоси Папи е роден в гр. Рим през 1946 година Посещава Факултета по архитектура. Неговият креативен път стартира, когато взема решение да се насочи към активността на художник-скулптор-златар, като за подобен се учи самичък. Философията си за работа в приложните изкуства той черпи от практиката си, успявайки да сътвори личен и различим жанр посредством потреблението на старинни материали и техниката на цветния гланц „ клоазоне “.

Снимка: Посолство на Италия


„ Клоазоне съставлява създаване на дребни затворени пространства благодарение на железна тел или пластини, които се запояват върху основа от доблестен метал. След това тези дребни затворени пространства се запълват с няколко пласта разнообразни цветове гланц, като след всеки пласт се изпичат. Накрая се полират до приемане на превъзходни творения с разноцветните елементи на емайла “, разкрива кураторът на изоложбата, Ирина Дилкова,

Изживяването на творбата на този колос на човешката история беше едно нелесно начинание поради естеството на нашата работа, само че взехме решение да заложим върху присъщите си черти: страстта на цветовете, символиката на предметите и историята като корен на сегашното и бъдещето. И по този начин, с изисканост и творби на изкуството очертахме един тип малко пътешестване из Комедията, наблягайки с нашия жанр върху фигурата на Данте като предходник на Ренесанса и на актуалното мислене “, споделя създателят за изложбата.

Кои са адските и божествени бижута, които ще забележим в София до 30.04?

„ С амите бижута са замислени по този начин, че да поясняват текста на Данте по собствен личен метод. Идеални образци в този смисъл са гривната на „ Прокълнатите души “, носена от Харон, с разнообразни, само че тясно свързани между тях камъни, или змиите на „ Завистта “ в Чистилището.

Снимка: Посолство на Италия


Не липсват и небесните препратки в бижутата в Рая с наличието на луната и звездите, а и със символичното присъединяване на Ариго VII, свикан да възвърне „ положителното държавно управление “ в Италия. Той е показан от короната и двуглавия орел в центъра на залата. Накрая стои на престол фигурата на Дева Мария, както е в стенописа Величието в Палацо Публико в гр. Сиена, като алегорично затваря маршрута “, споделя за изложбата проф. Райналдо Перуджини , проектант и архитектурен историк.

Изложбата „ Скъпоценният път на Данте “ гостува у нас по покана на Посолството на Италия и Италианския културен институт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР