През 2022 г. се наблюдава първият спад на нетното глобално

...
През 2022 г. се наблюдава първият спад на нетното глобално
Коментари Харесай

Доклад на Credit Suisse и UBS: Докато светът обеднява Русия, Мексико, Индия и Бразилия забогатяват

През 2022 година се следи първият спад на чистото световно благосъстояние на семействата след международната финансова рецесия през 2008 година Общото чисто частно благосъстояние е намаляло с 11,3 трлн. щатски $ (-2,4%) до 454,4 трлн. щатски $ в края на 2022 година Богатството на възрастен също е намаляло с 3198 щатски $ (-3,6 %) и е достигнало 84 718 щатски $ на човек.

Това демонстрират данните от изследване, оповестено през днешния ден от Credit Suisse и UBS. Докладът прави оценка благосъстоянието на 5,4 милиарда възрастни в 200 пазара.

В номинално изражение чистото частно благосъстояние е намаляло с 2,4 % предходната година, като загубата е съсредоточена в по-проспериращите райони като Северна Америка и Европа, сочи отчетът.

Голяма част от този спад се дължи на повишаването на щатския $ по отношение на доста други валути. Финансовите активи способстваха в най-голяма степен за спада на благосъстоянието през 2022 година, до момента в който нефинансовите активи (предимно недвижимите имоти) останаха устойчиви, макар бързото повишение на лихвените проценти.

В същото време най-голямо нарастване на благосъстоянието през предходната година е записано в Русия, Мексико, Индия и Бразилия. Докладът предвижда, че благосъстоянието в разрастващите се стопански системи, в това число страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – ще нарасне с 30 % до 2027 година

Очаква се по-нататъшният напредък на нововъзникващите пазари да способства за понижаване на световното неравноправие в благосъстоянието през идващите години.

Глобалното благосъстояние, измерено в персонални активи, вариращи от недвижими парцели до акции, ще нарасне с 38 % до 2027 година, движено основно от нововъзникващите пазари, сочи още отчетът.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР