През 2022 г. линията на бедност общо за страната e

...
През 2022 г. линията на бедност общо за страната e
Коментари Харесай

Мизерия: Над 1,5 млн. българи оцеляват с под 520 лева

През 2022 година линията на беднотия общо за страната e 525,92 лева средномесечно на разположение от домакинство. При този размер под прага са били 1,5719 милиона души, или 22,9% от популацията на страната. Това сочат данните на Националния статистически институт. 

В съпоставяне с миналата година размерът на линията на беднотия нараства с 4,3% от 504,33 лева през 2021 година, а относителният дял на бедното население в България се повишава с 0,8 процентни пункта по отношение на 22,1% година по-рано.

Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността. Данните за 2022 година сочат, че в случай че в приходите на семействата се включат пенсиите, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки), нивото на беднотия се покачва от 22,9 до 30,3%, или със 7,4 процентни пункта в границите на година. При изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия пък нараства до 44,2%.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от популацията, е неговата икономическа интензивност и присъединяване му на пазара на труда.

За целия интервал на наблюдаване относителният дял на бедните е най-голям измежду безработните лица (56,9% за 2022 г.), като рискът от беднотия при безработните мъже е с 3,3 процентни пункта по-висок спрямо безработните дами, демонстрират още данните на Национален статистически институт.

42% от българите споделят, че не са в положение да поемат непредвидени финансови разноски. 20 на 100 - или всеки пети, споделя, че не може да си разреши консумация на месо и риба през ден. В най-голям риск от беднотия са сложени хората, които са трайно безработни и тези без или с главно обучение.  Близо 26% от децата до 17 години в България са изложени на риск от беднотия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР