През 2022 г. хакери са успели да откраднат рекордните 3,8

...
През 2022 г. хакери са успели да откраднат рекордните 3,8
Коментари Харесай

Хакери откраднали 3,8 млрд. долара в крипто валути за 2022 г.

През 2022 година хакери са съумели да откраднат рекордните 3,8 милиарда $ под формата на криптоактиви, като най-вече похищения са пристигнали от Северна Корея, се показва в отчет на американската компания за блокчейн разбор " Чейнанализис " (Chainalysis), представен от Ройтерс.
Прочетете още
Атаките са идвали " на талази " през цялата година, а пикове са регистрирани през март и октомври. Само през октомври са откраднати 775,7 милиона $ в границите на 32 обособени офанзиви, се показва в отчета.

Криптопазарът съществено олекна през 2022 година, защото вложителите изгубиха вкус за рискови активи, откакто осъществиха съществени загуби, а доста криптокомпании банкрутираха. Регулаторите от своя страна започнаха да вършат съществени стъпки, с цел да защитят потребителите.

Експертите от " Чейнанализис " показват като най-активни хакерите, свързани със Северна Корея, в това число и известната група " Лазаръс " (Lazarus). Смята се, че те са откраднали активи за 1,7 милиарда $ и по този начин са " подобрили личните си върхове ". Северна Корея поредно отхвърля да има нещо общо с хакерските офанзиви.

Експерти, следящи за спазването от страна на Пхенян на наложените му от Организация на обединените нации наказания, настояват, че страната от ден на ден разчита на доходи от хакери, с цел да финансира ракетната и нуклеарната си стратегии. " Не е пресилено да се твърди, че хакването на криптоактиви към този момент заема огромен дял от националната стопанска система ", показват от " Чейнанализиз ".

За пръв път предходната година обаче американски правоохранителни органи са съумели да изземат 30 милиона $, откраднати от хакери, свързани със Северна Корея, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета на " Чейнанализис " се показва, че основна цел на хакерите са т. нар " децентрализирани финанси ", или DeFi, и от тях са откраднати над 82 на 100 от изчезналите през 2022 година средства.

DeFi приложенията работят главно в блокчейна на " Етериъм " (Ethereum) като финансови платформи, даващи опция за разпределяне на заеми в криптовалута отвън обичайните банки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР