През 2022 г. главните изпълнителни директори и техните бордове ще

...
През 2022 г. главните изпълнителни директори и техните бордове ще
Коментари Харесай

Цифровата трансформация ще продължи с пълна сила през 2022 г.

През 2022 година основните изпълнителни шефове и техните бордове ще чакат от софтуерните шефове да надграждат последните си достижения в процеса на цифровата промяна. Това ще значи да се вършат усъвършенствания на така наречен „ потребителско преживяване”, да се работи за устойчиви ИТ и други Има, общо взето, 10 посоки, които ще слагат провокации пред ИТ шефовете тази година, съобщи Димитър Ганев, съучастник в българската софтуерна компания „ И-Кард “, която е в топ 50 в Европа. Ето и кои са десетте посоки:

1. Отговорност за нови бизнес-области

Допреди няколко години ИТ шефовете бяха най-вече „ техничари”. На тях се разчиташе да се грижат за ИТ инфраструктурата, данните и системите, които поддържат бизнес-процесите. С ускорение на дигитализацията ИТ шефовете започнаха да получават по-важна роля, да се включват в основаването на нови артикули и услуги за клиентите. Последните две години катализираха тази наклонност и ИТ шефовете ненадейно потвърдиха своята голяма стойност за бизнеса. Занапред те ще поемат от ден на ден нови бизнес-отговорности. След основаването на напълно цифрови артикули и услуги и налагането на хибридния модел на работа ИТ шефовете може да се окажат с основни функционалности за индустриалните уреди, ръководството на човешките запаси, ежедневните бизнес-операции.

2. Нови равнища на „ потребителско преживяване”

2021-а беше година, в която ИТ шефовете изостриха вниманието си върху самодейностите за „ потребителско изживяване”. От усъвършенстването на стратегиите за работа от вкъщи до внедряването на нови канали за електронна търговия – стана невероятно да се приказва с ИТ шефа, без да стане дума за значимостта на „ потребителско преживяване”. Това обгръща както вътрешните консуматори – личните чиновници – по този начин и външните клиенти. През 2022 година най-хубавите CIO ще изведат фокуса си върху „ потребителско преживяване” до ново равнище. Те ще се насочат към по-широката екосистема от партньорски компании и организации. Ще се съсредоточат върху това по какъв начин организациите употребяват данни, с цел да дават персонализирани услуги и артикули на всички, с които взаимодействат.

3. Технология като генератор на стойност

ИТ водачите бяха в основната роля при внезапната цифрова промяна през последните две години. Сега те ще създадат повече и ще покажат по какъв начин всички типове софтуерни нововъведения – от изкуствения разсъдък до виртуалната действителност – могат да оказват помощ на бизнеса им да откри нови пътища към клиентите, носейки нови доходи.

4. Едно мислено с автоматизацията

От роботизацията на рутинните действия до програмирането „ с малко код” – налице са цялостен набор от принадлежности, които улесняват процесите и оперативната работа. Но автоматизацията би трябвало да се внедрява с едно мислено: тези принадлежности могат да облекчат ежедневното натоварване за ИТ екипите, само че и някой би трябвало да подсигурява, че новите приложения дават отговор на строгите стандарти за надеждност и сигурност. Ускоряването на автоматизацията значи, че ИТ експертите ще прекарват повече време в мониторинг и управление. Затова за ИТ шефовете е значимо да се съсредоточат върху образованието и създаването, с цел да са сигурни, че личният състав е подготвен за смяната и отговорността, изясни Димитър Ганев от „ И-Кард “.

5. Формира се ИТ отделът на бъдещето

Предвиди всичко, протичащо се с автоматизацията и програмирането „ с малко код”, би било елементарно да се допусна, че обичайна работа на ИТ отдела е свършена. Това обаче е много надалеч от истината. Да, техническият екип ще се промени. Но той ще има нови функции и нови задания. Талантливите разработчици остават стойностни високо ценени, а техните запаси би трябвало да се употребяват оптимално дейно. За да притеглят и задържат квалифицирани ИТ фрагменти, ИТ шефовете ще би трябвало да помислят доста за опциите, които оферират. ИТ експертите ще имат потребност от провокации за персоналното си развиване, от израстване, от еластичност и независимост.

6. Ефективно ръководство на данните, сигурността и ръководството

В основата на цялата дандания към цифровата промяна стоят данните. Организациите не престават да събират и употребяват непрекъснато възходящи количества информация. Докато ИТ шефът през 2022 година ще поставя началото на нови и все по-интересни планове, генериращи стойност за бизнеса, някой в бек-офиса ще би трябвало да подсигурява, че данните, сигурността и ръководството постоянно са в идеална форма. Безкрайните киберзаплахи и рискът от финансови и репутационни вреди при сполучлива офанзива значат, че ИТ шефовете ще се нуждаят от занаятчия в региона на ИТ сигурността, а може би даже двама, с цел да може автоматизацията и дигитализацията да се случат при най-малко риск.

7. Насочване на вниманието към квантовите калкулации

Квантовите изчислителни технологии бяха до неотдавна „ научна фантастика”, само че те се развиват толкоз бързо, че наподобява са на прага на сървърната зала. Засега тяхното приложение е лимитирано, що се касае до бизнеса, само че това скоро ще се промени. За ИТ шефа е значимо да следи напредъка в тази област. Той би трябвало да изследва опциите и да оформя визията си за приложението на квантовите технологии в организацията. Различните благоприятни условия за потребление на квантовите калкулации би трябвало да се изследват още занапред.

8. Възможностите на метапространството

Метапространството е друга наклонност, която се радва на доста внимание в последно време. Има, несъмнено, и учредения за песимизъм. Основните технологии на метапространството са, общо взето подготвени (за разлика от квантовите системи). Най-големите софтуерни компании в света влагат големи суми в тази област и резултатите скоро ще са налице. Затова ИТ шефовете не могат да си разрешат да подценяват тематиката. Те би трябвало точно в този момент да изследват какво би могло да се направи посредством технологиите на метапространството, с цел да се усъвършенства „ потребителско преживяване”.

9. Облаци, отново облаци

Лесно е да се попадне в клопката на мисълта, че навлизането на облачните технологии в бизнеса е към този момент факт и там няма доста място за промени. Директорите по осведомителни технологии оказват помощ на бизнеса да внедрява облачни системи и услуги към този момент повече от десетилетие и въпреки всичко има още доста несвършена работа. Бизнесът се втурна да внедрява облачни услуги през последните две години и ИТ шефовете ще би трябвало да утвърдят и разширят тези платформи през идната година. Анализаторската компания Gartner споделя, че множеството организации (85%) ще наложат правилото „ облакът на първо място” през идващите пет години.

10. Устойчивостта като бизнес-приоритет

Без значение дали ни харесва или не, тематиката за изменението на климата е на дневен ред и ще продължи да бъде част от него. Някои хора въобще не имат вяра в климатичната рецесия, други считат тази тематика за средство за „ изпиране” на имидж, трети са фанатично втренчени в зелената вълна. А ИТ промишлеността има неприятна популярност, когато става дума за екология. Центровете за данни и телекомуникационните мрежи са сериозен потребител на сила. На фона на тази картина повече от три четвърти (79%) от потребителите са подготвени да трансформират желанията си за покупка поради фактора „ влияние върху околната среда”! Това значи, че ИТ шефовете би трябвало да вземат ограничения, с цел да създадат ИТ дейностите си устойчиви и екологични, разяснява още Димитър Ганев от „ И-Кард “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР