През 2022 г. германската издателска група Klett навършва 125 години

...
През 2022 г. германската издателска група Klett навършва 125 години
Коментари Харесай

20 години Клет в България: Моделът Клет и как се оценява въздействието от дейността на издателството върху обществото в България

През 2022 година немската издателска група Klett навършва 125 години от своето основаване. Тази година празник има и издателство " Клет България ", което отбелязва своята 20-годишнина на нашия пазар. " Клет България " е водещ издател на обучителни материали, учебници, образователни пособия в страната и е притежател на новаторската просветителна платформа iZZI.

По мотив юбилея " Клет България ", взаимно с консултантската компания " PwC България ", изготви и първия в бранша от активността си за последните три години. Резултатите демонстрират внушителния резултат върху българското обучение, което " Клет България " оказва. Целият отчет е разполагаем онлайн.

В специфична поредност от материали money.bg, взаимно с " Клет ", споделя за, по чиито учебници се образоват 10 млн. възпитаници по целия свят. Само в България по образователни материали с марките, представлявани от " Клет " у нас, измежду които " Анубис ", " Булвест-2000 ", " Cambridge ", " PONS ", се образоват 314 000 деца годишно. Вижте история на " Клет България ".

Повече за обществено значимите начинания на " Клет България " и тяхното влияние върху българското общество описват Владимир Колев, шеф на " Клет България ООД ", и Савин Дянков, старши управител " ESG услуги Югоизточна Европа ", " PwC България ".
 20 години
20 години " Клет " в България: Създаването на групата Klett

Как стартира всичко?

   1. Г-н Колев, Докладът за обществено влияние на " Клет " е първият сходен в бранша на образованието. Защо се обърнахте към компания PwC (Price Waterhouse Coopers) със задание да изчислят въздействието от активността ви върху просветителната система?

Тази година " Клет България " отбелязва своя 20-годишен празник от основаването на сдружението у нас. В същото време групата Klett, от която ние сме част, чества 125 години.

Сравнението с възрастта и зрелостта на компанията Klett прави нашия празник да наподобява не толкоз важен, само че за нас миналите 20 години са дълъг, сполучлив и мъчно извървян път.

За това време ние постигнахме доста - разраснахме бизнеса, стартирайки от малко издателство, профилирано в чуждоезиковото образование с марката PONS, с цел да се превърнем във водещ учебен издател у нас, придобил и разрастващ одобрените български марки " Анубис ", " Булвест 2000 ", " Изкуства ".

Днес " Клет България " е пожеланият сътрудник на просветителните институции, получил доверието да съставлява у нас Klett, Cambridge University Press, Oxford University Press, Difusion и редица други европейски издателства, само че най-много на хилядите учители, които всяка седмица влизат в своите образователни стаи с нашите материали.

Гледайки към достиженията ни за тези 20 години и работейки върху тактиката ни за идващите, осъзнахме, че до този миг не сме събирали на едно място информацията за всички устойчиви резултати и резултати от нашата активност на българския пазар.

Съществуват разнообразни способи да погледнем към развиването на една бизнес организация. Част от тях включват данни от обороти, облаги или продажби на артикули. " Клет България " се гордее с доста такива достижения, само че най-хубавият резултат от активността ни може да бъде показан точно посредством разбор на нашето въздействие и отпечатък върху обществото и хората и това, което съумяваме да им дадем като компания.

Ето за какво, взаимно с " PwC България ", изготвихме отчет, който мери точно това - резултата от нашата активност върху просветителната система, общностите в цялата страна и най-много - утрешните водачи, които българските учители оформят благодарение на нашите новаторски обучителни материали.

   2. Г-н Дянков, какво съставлява цялостната оценка за обществено влияние на " Клет България " върху просветителната система в страната ни и за какво сходен инструмент е значим?

За интервала, който обгръща отчетът се вижда, че издателството е провело редица обществено виновни начинания, с които може да се наблюдава въздействието на компанията върху родители, учители и възпитаници. Те ясно демонстрират правилата, които компанията следва, и идеите, които поддържа и дефинира за основни.

Важен обаче остава въпроса до какъв брой хора са достигнали тези начинания и по какъв начин са повлияли на българското общество? Анализът на този тип влияние спомага да се дефинира приносът на " Клет България " върху просветителния развой и метод при извършване на задачите, които си слага издателството.

За измерването и окачествяването на подобен тип начинания, най-често се ползва оценка на влияние формирана по методологията B4SI - Business for Societal Impact. Това е рамка, която цели да проучва и да мери действителното влияние на обществено виновните начинания, които разнообразни компании организират.

Тя е основана от London Business Group, с цел да отрази новите способи, по които актуалният бизнес поддържа обществото - посредством смислени вложения в неговото развиване, съчетани с развиването на личната си тактика.
 20 години
20 години " Клет " в България: Модерното обучение у нас - пътят на просветителния иноватор

В България " Клет " участва посредством 2 независими компании и 7 лични марката

   3. Как се пресмята и на какъв разбор се базира тази оценка?

B4SI е международно приета методология, която се употребява от стотици водещи компании в света за формулиране и премерване на позитивното влияние, което те оказват върху обществото, понастоящем е приета от Глобалния контракт на Организация на обединените нации като доказателство за общественото влияние на дадена компания върху заинтригуваните страни.

Тя събира информация и я проучва в три съществени посоки: вложени средства, генерирани резултати и реализирано влияние. Ключово в това систематизиране е диференцирането на резултата от въздействието. Първото мери количествените индикатори на самодейностите по отношение на бенефициентите, а второто - качествените промени, които настъпват в следствие от тях.

Докладът прави оценка въздействието на " Клет България " върху българските учители, родители и деца, пречупвайки самодейностите на компанията през призмата на B4SI.

   4. Г-н Колев, за какво обществените начинания са значими за " Клет България "?

" Образованието е наша задача " и ние доста се гордеем, че придаваме наличие на този слоган, вярвайки, че сме от помощ за професионалното израстване и личностно развиване на стотици хиляди учащи се. Може би най-голямото ни достижение е, че няма преподавател и възпитаник в България, който да не е преподавал или да се е обучавал с най-малко едно издание на Klett.

За последните три години подкрепихме и инициирахме десетки планове в поддръжка на българската просветителна система. Ние бяхме първите, които отворихме изцяло своите цифрови запаси при започване на пандемията от COVID-19 и ги държахме свободно налични цели 16 месеца!

Приемаме това като дребна част от осъществената ни отговорност към просветителната система, паралелно с хилядите безвъзмездни материали, които предоставяме годишно на учители и възпитаници, със стотиците образования за българските преподаватели и с многочислените ни други начинания в тяхна поддръжка.

За мен персонално е голяма горделивост, че професионалният ми път през последните над 20 години е обвързван с тази прелестна компания, която потвърждава на процедура какво значи образованието да е твоя задача и оказва помощ на българското общество да се развива.

   5. Кои са главните начинания, които организирате и подкрепяте?

В работата си ние се стремим да създадем образованието интерактивно, съвременно, настоящо и използвано, с което директно да допринесем за професионалното развиване както на учителите, по този начин и на учащите.

За да осъществяваме тази своя идея, насочваме напъните си в три съществени посоки.

В региона " Развитие на съвременни просветителни материали " ние осъществяваме три съществени начинания. Първата от тях е модерната просветителна цифрова платформа iZZI - най-голямата лична просветителна система в страната с над 50 000 ресурса, над 130 учебника и 30 000 интерактивни задания.

След това мога да посоча просветителния ни програмен продукт ИТИ-ДГ - единственият утвърден от МОН програмен продукт, предопределен за детски градини. Не на последно място е и първото образователно помагало за интензивно учене " Тетрадка + ", което дава отговор на новите образователни стратегии, като обезпечава опция за обогатяване на образователния развой посредством достъп до цифровите запаси от iZZI.

Много съществени старания влагаме и в поддръжка развиването на българските учители както в професионален, по този начин и в персонален проект. По време на пандемията създадохме поредност от уебинари и гореща линия, подпомагащи учителите в прехода към онлайн образование.

Организирахме и самодейността " Дигиталният преподавател " в партньорство със SoftUni за възстановяване уменията на учителите за работа с технологии за онлайн преподаване. За да подпомогнем преподавателите им предоставяме " Пакет на сполучливия преподавател " - спомагателни образователни материали, улесняващи ги в процеса на преподаване.

Сред самодейностите за личностно развиване на учителите е " Е-академия " - поредност от уебинари с авторитетни известни персони, които споделят своя път и виждане по разнообразни тематики. " Учителите на България " е самодейност с към този момент няколко издания, с която целим възстановяване на имиджа на българския преподавател, като досега сме показали над 20 учители и тяхната неповторима история.

" Ден на Кеймбридж " е друго годишно събитие, което организираме за преподавателите по британски език в България. " Комплименти в пакет " е дребен жест на самопризнание, който вършим към учителите, които имат съществена роля в образованието на нашите деца.

Освен поддръжка в просветителния развой, организираме обществени начинания и дарения и за учениците. Ежегодно осигуряваме безвъзмездни образователни материали за учители и за обществено слаби и деца в потребност.

Организираме и акции с осведомителен темперамент по тематики от живота, за да подпомогнем родителите и учителите в качеството им на възпитаващи и учащи лица. Друга част от самодейностите ангажират учениците с разнообразни благоприятстващи тяхното развиване действия, за които не остава време в класната стая.

   6. Г-н Дянков, какви са главните заключения от Доклада за обществено влияние на " Клет "?

Инициативите на издателство " Клет България " в интервала 2019-2022 година се класифицират в три категории: обучение, здраве и богатство и обществено подкрепяне. Подкрепени са 14 обществено виновни плана в трите категории, като общо изразходваните средства възлизат на 1 782 813 лева

Въздействието на обществените начинания се прави оценка и по дълбочина и тип на въздействието. Във всяка от тези категории съществува елементарна тристепенна канара, по която плановете биват разпределяни.

Първата е " Свързване " и тя демонстрира броя хора, при които се следи лимитирано равнище на смяна в следствие от дадената акция - да вземем за пример посредством самодейността " Моята фантазия " 18 000 дребни възпитаници имат опцията да се забавляват, до момента в който се учат да рисуват, и по този метод се подтиква креативното им развиване.

Втората е " Подобряване " - да вземем за пример, когато по време на пандемията " Клет " отваря платформата iZZI с електронни учебници за възпитаници и техните родители, резултатът е положителна смяна в живота на ползвателите, защото процесът по онлайн образование е непосредствено подкрепят от компанията.

Третата канара е " Трансформиране " - образец за такова продължително и стабилно влияние е акцията " Дигиталният преподавател ", която образова учителите по какъв начин да употребяват технологиите за онлайн преподаване и по този начин оказва забележителна позитивна смяна върху тяхното всекидневие.

По дълбочина на въздействието, посредством другите обществено виновни начинания на " Клет ", 24 548 души са свързани по време на обособените акции. Вследствие на устрема си за по-качествено обучение " Клет " спомага за подобряването на живота на 64 879 души, като в това време оказва дълготрайна смяна в всекидневието на 73 309 души посредством другите си просветителни акции.

Видът на влияние е вторият сегмент от разбора по методологията на B4SI, който още веднъж се прави оценка по тристепенна канара.

Първата е " Промяна в държанието или настройката " на хората. Например посредством самодейността " За значимите неща ", която съставлява разговор с учениците на тематика нещата от живота, те са по-добре осведомени и имат опция да взимат по-аргументирани решения.

Втората е " Придобиване на умения ", като да вземем за пример поредицата уебинари " Помощ в поддръжка на учителя " от началото на пандемията, които директно спомагат за развиването на цифровите умения на учителите.

Третата канара е " Качество на живот и богатство ". Към тази категория спадат начинания като " Чисти учебни заведения за ярко бъдеще ", където събраната сума се подарява на център за специфична просветителна поддръжка и по този начин способства за възстановяване на изискванията и надлежно качеството на живот на децата там.

Рамката B4SI разрешава да се заключи, че съгласно типа на въздействието, " Клет България " съумява да усъвършенства уменията на 139 779 учители и възпитаници и способства за възстановяване качеството на живот на общо 22 957 души.

Съставеният разбор демонстрира, че вследствие на отдадената работа и целенасочените старания на " Клет " през тези години компанията съумява да доближи и окаже влияние върху 162 736 души - най-вече учители и възпитаници. Този резултат е основен за компанията, тъй като дава действително измерение на годините вложени старания и неуморна работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР