През 2022 г. Европа е регистрирала почти толкова локални случаи

...
През 2022 г. Европа е регистрирала почти толкова локални случаи
Коментари Харесай

ECDC: В Европа очакваме скок на инфекциите, пренасяни от комари

През 2022 година Европа е записала съвсем толкоз местни случаи на тресчица денга, колкото през всичките предишни 11 години. Това демонстрират нови данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), показани на конференция и представени от Ройтерс. И образецът с тази вирусна зараза надалеч не е единствен.

От европейската здравна организация предизвестиха, че е налице възходящ риск от редица заболявания, пренасяни от комари в европейския район, в това число тресчица денга, зика, чикунгуня и западнонилска тресчица – развой, който се свързва с климатичните промени и разпространяването на комари, пренасящи вирусите.

През предходната година са разказани 71 случая на денга, която нормално предизвиква тресчица и мускулни болки, само че може да е и с по-тежко протичане и даже от време на време с съдбовен излаз. По-голямата част от случаите са регистрирани във Франция. В същото време сред 2010 година и 2021 година в Европа са били регистрирани общо 74 случая на заболяването.

„ Ако тези климатични процеси продължат, можем да чакаме повече случаи, включително и смъртни, от заболявания като денга, чикунгуня и западнонилска тресчица “, сподели Андреа Амон, шеф на ECDC.

„ Усилията би трябвало да се съсредоточат върху методите за управление на популациите от комари, възстановяване на наблюдението и използване на персонални защитни ограничения “, добави тя.

По данни на ECDC типът комар Aedes albopictus, който популяризира чикунгуня и денга, се придвижва по на север и запад в Европа.

Aedes aegypti, който популяризира заболявания, в това число денга, жълта тресчица и чикунгуня, се откри в Кипър предходната година и може да навлезе още повече, допълват от организацията.

Въпреки че честотата на някои заболявания, пренасяни от комари, като малария и зика, в Европа не се е повишила фрапантно през последните години или даже е спаднала леко, при други се следи впечатляващо нарастване, изключително на денга, означават от ECDC.

Разпространението на денга нараства в международен мащаб. Тази година болестта беше намерено в суданската столица Хартум за първи път, а Перу неотдавна разгласи изключително състояние в множеството райони заради скока на случаите.

СЗО предизвести за евентуално по-нататъшно повишаване на инфекциите заради метеорологичния феномен Ел Ниньо, което оказва въздействие върху метеорологичните модели в международен мащаб.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР