През 2022 г. екипът на фондация За Нашите Деца“ е

...
През 2022 г. екипът на фондация За Нашите Деца“ е
Коментари Харесай

Над 1200 деца и семейства подкрепени от фондация

През 2022 година екипът на фондация „ За Нашите Деца “ е подкрепил 1247 деца, родители и експерти в Комплекса за ранно детско развиване в Пловдив.

Като естествено продължение на над 10-годишната активност на организацията в града, през миналата година бе открит комплекса, с помощта на който най-уязвимите деца и техните фамилии от цялата област имат достъп до професионална, интегрирана и цялостна поддръжка, с цел да развиват своя цялостен капацитет.

В комплекса работят екипи от експерти, включващи обществени служащи, логопед, рехабилитатори, психолози, в това число ранна детска намеса, както и локален екип по стратегия „ Мисия Украйна “, който поддържа украински деца в града от началото на войната.

Само за няколко месеца експертите към Центъра за социална поддръжка „ За деца и родители “ са работили директно със 711 деца и родители. По стратегия за ранно детско развиване над 270 деца и родители са употребили услугите на фондацията. Дейностите включени в нея са развитийни, съвещания в медицински, обществени и просветителни  центрове, ориентирани към родители и експерти за съответно дете, оценка на развиването, мобилни услуги, психическо консултиране, осведомителни сесии по социално-здравни тематики. На 39 фамилии е предоставена материална поддръжка, включваща хранителни артикули, хигиенични материали, лекарства и други. Фондацията е подкрепила 240 души за предварителна защита на насилието и реализиране на сигурност за децата посредством действия в детски градини и ясли и осъществяване на образования за наставнически умения, различаване на опасности, фамилно обмисляне и грижи за новородено. В допълнение образование за кандидат-осиновители са минали 25 души, фамилна поддръжка за сигурна грижа и предварителна защита на риска са получили над 70 деца, родители и близки родственици, обхващащи деца в риск от разлъка със своите фамилии, в обстановка на принуждение, деца отпаднали от учебно заведение, родители в спор при разлъка и други

“Зад тези числа стоят деца, за които е имало риск или желание да бъдат изоставени, деца, които са с компликации в развиването и родителите им са били изтощени и на прага на отчаянието, само че са намерили нов път, нова вяра и експерти, които са ги подкрепили през нелеките им провокации. ”, споделя Стела Александрова, управител “Социални и интегрирани услуги ” към фондацията.

“Изминалата година беше белязана и от войната в Украйна, а в комплекса място и поддръжка откриха и децата и фамилиите, за които живота се прекатурна. Екипът на фондацията мина и през компликациите да поддържа фамилиите, потърпевши от наводненията в с. Трилистник и селата в Карловско. С признателност се обръщам към всички наши донори, съидейници, сътрудници и локалната власт, които бяха до нас, с цел да стартираме смяната за децата в ранна възраст. ”, добави тя.

През 2023 година фондация „ За Нашите Деца “ ще разшири обсега на дейностите си в общините Марица, Куклен, Стамболийски, Асеновград, Перущица, Раковски, Родопи, като главен фокус ще бъде работата с деца от 0 до 7-годишна възраст и провеждането на терапия и рехабилитация, включваща здравна рехабилитация, ранна детска намеса, социализиращи действия, арт и музикотерапия, работа със фамилии – самостоятелни съвещания за ранно детско развиване, достъп до лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и обществени услуги, фамилна терапия, психическа поддръжка, образования за наставнически умения, действия за експерти от здравната, просветителната и обществената система.

Комплексът, който се обитава в постройката на първото сиропиталище в България „ Рада Киркович ” включва и Музейна експозиция „ Другото детство “, създадена в партньорство с The Foundling Museum, Лондон и Академия за обществено учене и развиване. Цялостната инвестиция в основаването на Комплекса за ранно детско развиване възлиза на 613 351 лева – средства, обезпечени под формата на финансови и материални дарения, от над 40 корпоративни и самостоятелни донори.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР