През 2022 г. делът на Русия в търговския оборот на

...
През 2022 г. делът на Русия в търговския оборот на
Коментари Харесай

Прозорецът към Европа почти се затвори

През 2022 година делът на Русия в комерсиалния оборот на Европейския съюз е намалял повече от два пъти

Дълги години главният търговски сътрудник на Русия беше Европейският съюз. Според FCS през 2020 година делът на Европейски Съюз във външнотърговския оборот на Русия възлиза на 33,8%; и през 2021 година нараства до 35,9%.

За Европейски Съюз Русия непрекъснато е на пето място в листата на водещите търговски сътрудници през последните години (след Съединени американски щати, Китай, Обединеното кралство и Швейцария). По този метод в Европейски Съюз износът за Русия през 2020 година съставлява 4,11%; а вносът - 5.10%.

24 февруари 2022 година и глобите на груповия Запад против Русия трансформираха тази картина. Както знаете, от март предходната година Федералната митническа работа престана да разгласява съвсем напълно данни за външната търговия на Руската федерация. Сега статистиката е отчасти възобновена, само че FCS към момента не дава географската конструкция на външната търговия. Трябва да използваме „ отразената светлина “, а точно митническата статистика на страните - сътрудници на Руската федерация. Включително статистика на Евростат.

Като цяло през 2022 година комерсиалният оборот сред Русия и Европейски Съюз е повишен с 2,3%, до 258,6 милиарда евро, което е най-много от осем години. Външнотърговският оборот на Русия в стойностно изражение също набъбна с доста други сътрудници.

Може да се пресметна, че в общия външнотърговски оборот на Русия през миналата година делът на Европейски Съюз е към 30 %. Революция май няма. Външнотърговските връзки на Европейски Съюз с Русия продължиха да се развиват, само че по-малко динамично, в сравнение с с други страни (Китай, Индия).

Въпреки това, зад междинните стойности на комерсиалния оборот сред Европейски Съюз и Руската федерация, има многопосочна динамичност на износа и вноса. Износът на артикули от Русия за Европейски Съюз се е нараснал с една четвърт предходната година до 203,4 милиарда евро. Това е малко по-малко от историческия най-много, доближат през 2012 година (203,6 милиарда евро). В класацията на експортьорите Русия беше на четвърто място в края на годината. Страната ни е изпреварена единствено от Китай, Съединени американски щати и Англия.

Но вносът от Европейски Съюз в Русия е намалял с 38,1% до 55,2 милиарда евро. Търговският недостиг на Европейски Съюз с Русия доближи рекордните 148,2 милиарда евро, двойно повече от цифрата за 2021 година В същото време месечните индикатори за първото тримесечие на предходната година са поразително разнообразни от месечните индикатори за последното тримесечие.

По данните, които дава Евростат делът на Русия във вноса на Европейски Съюз е бил 9,5% през януари и февруари и 4,3% през декември. Делът на Русия в износа на Европейски Съюз е бил към 4,0% през януари и февруари, спадайки до 2,0% през декември

Така че имаме повече от два пъти понижение на каузи на Русия в комерсиалния оборот на Европейски Съюз през последната година.

Що се отнася до природния газ, Русия съставлява 35% от вноса на този енергиен запас в Европейския съюз през първото тримесечие на предходната година, до момента в който през четвъртото тримесечие делът на съветските доставки спадна до 18%. А ето по какъв начин наподобяват дяловете на доставките от Русия през 1-во и 4-то тримесечие за някои други продуктови групи (в %):

Въглища - 44 и 0

Нефт - 27 и 15

Торове - 32 и 20

Никел - 49 и 40

Чугун и стомана - 14 и 6.

Европейският съюз бързо се приспособява към изискванията на санкционната война против Русия. Най-радикално беше преструктурирането на въглищата - Европейски Съюз изцяло се отхвърли от съветските въглища. Заместването на съветския импорт беше осъществено посредством увеличение на доставките от доста страни.

По-голямата част от подмяната пристигна от доставки от Съединените щати. Така при петрола делът на Съединени американски щати във вноса на Европейски Съюз се е нараснал от 8% през първото тримесечие на 10% през четвъртото тримесечие. За торове - от 0 до 9%, за природен газ - от 12 до 21%.

Особено тежки остават глобите във връзка с доставките на високотехнологични артикули от Европейски Съюз за Русия. Важна стокова група, попаднала под санкционните ограничавания, са машините и оборудването. Ако през януари 2022 година доставките на тези артикули от Европейски Съюз за Руската федерация в стойностно изражение възлизаха на 2,960 млн. евро, то през декември те бяха единствено 1,013 млн. евро. Почти трикратно понижение.

Тенденциите към стесняване на търговията сред Европейски Съюз и Руската федерация могат да бъдат проследени и благодарение на месечни знаци. Така през януари 2022 година износът от Русия за Европейски Съюз възлиза на 20,0 милиарда евро, оптималната му стойност е записана през март (21,8 милиарда евро), след което през декември той спада до 10,3 милиарда евро. Вносът от Европейски Съюз в Русия през януари предходната година възлиза на 8,6 милиарда евро, а през декември е на половина по-малко - 4,3 милиарда евро.

Има предварителни оценки за търговията сред Европейски Съюз и Русия за първото тримесечие на тази година. През март 2023 година доставките на артикули от Русия за Европейски Съюз възлизат на едвам 4,0 милиарда евро. За съпоставяне: през март предходната година тази цифра беше 23,5 милиарда евро. Близо шесткратен спад на годишна база.

„ Доставките през март са най-ниските регистрирани от 2002 година насам и половината от най-тежките от рецесията през 2009 година и 2016 година, съгласно Евростат. В съпоставяне с най-тежкия месец от Коронавирус рецесията вносът от Русия в Европейски Съюз е намалял с 25%, а по отношение на междинните доставки през 2018-2019 година спад от повече от три пъти “, отбелязва телеграм каналът Spydell Finance.

Но междинният месечен импорт от Европейски Съюз в Русия през първото тримесечие на тази година възлиза на 3,8 милиарда евро. За съпоставяне: предходната година средномесечният индикатор е бил 4,6 милиарда евро, а миналата година - 7,4 милиарда евро. Не успяхме да реализираме цялостна обсада, само че по отношение на миналата година следим съвсем двойно понижение на месечния импорт от Европейски Съюз.

Ако екстраполираме трендовете от миналата година, можем да предположим, че до края на 2023 година е допустимо цялостно нулиране на комерсиалните връзки сред Русия и Европейския съюз. Няма втора сходна рецесия в комерсиалните връзки на Русия с Европа.

Дори през 30-те години търговията сред Съюз на съветските социалистически републики и Европа продължава; Европа купуваше от руската страна зърно, нефт, желязна руда, метали, дървен материал и други първични материали и ни доставяше машини и съоръжение. Днес Европа е на прага на огромен стопански спад.

Ще помогне ли това да се обърне процеса на ограничение на комерсиалните връзки сред Русия и Европейски Съюз? Или „ прозорецът към Европа “, продънен от Петър Велики, ще се затвори изцяло?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР