През 2022 г. българите постепенно, макар и недостатъчно, са се

...
През 2022 г. българите постепенно, макар и недостатъчно, са се
Коментари Харесай

Малко повече са спортували българите през 2022 г.

През 2022 година българите последователно, въпреки и незадоволително, са се насочили към физическа интензивност или спорт. Съпоставката с данните за 2019 и 2020 година демонстрира, че през 2022 година понижава процентът на хората, които дават отговор, че в никакъв случай не спортуват или не правят физическа активност (45% през 2019 година, 48% през 2020 година и 37% през 2022 г.). Тези хора са се насочили към придвижване един път в месеца или два-три пъти в месеца, демонстрират данните. При тези, които преди три години са декларирали, че спортуват най-малко един път седмично, разликите в този момент са минимални.

Това демонстрират данните от изследването MultiSport Index на IPSOS България, извършено в края на предходната година по поръчка на Бенефит системс България. В проучването, което е извършено с национално представителна извадка, създателите дефинират като спорт целенасочените спортни занимания, а като физическа интензивност - вървене, каране на колело, преходи, лов и лов на риба. От практикуваните спортове на челните места са фитнес, физическите извършения, тичане и футбол. Значително се усилва и ползата към националните танци, които необичайно за какво са считани за спорт.

Данните демонстрират, че интензивно спортуващи (тези, които спортуват най-малко един път седмично), са към 900 хиляди души - те са най-вече младежи на възраст сред 15 и 29 години, болшинството от които са работещи. Сред тази група има характерно повече висшисти по отношение на общото равнище, показват създателите. Значително се усилва броят на интензивно спортуващите, които декларират, че съблюдават хранителен режим - те са 55% от далите отговор по отношение на 33% през 2019 година Въпреки че най-вече от тях показват, че сами дефинират режима си, от ден на ден хора се обръщат към профилирана литература, употребяват самостоятелен експерт или купуват хранителен режим онлайн.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР